Jij hebt het in je: geef bloed en red levens! 

Jouw bloed is van levensbelang voor duizenden patiënten in Nederland. 1 op de 4 Mensen heeft ooit bloed van een ander nodig. Als donor maak je in één uurtje het verschil, want met jouw bloed geef je hoop om weer te kunnen leven met een toekomst. Samen met Odido en FC Utrecht roepen wij je op: meld je nu aan! 

Met jouw bloed geef je leven

Jouw bloed maakt het verschil voor iemand met bijvoorbeeld kanker, of iemand die veel bloed heeft verloren na een ongeluk of operatie. In Utrecht zijn honderden nieuwe donors nodig. Kunnen we ook op jou rekenen?

4 goede redenen om ook donor te worden bij Sanquin

 Voor de ander - Één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig. Om te overleven, te herstellen of ziekte te voorkomen. Als donor help je mensen met kanker, slachtoffers van verkeersongelukken en vrouwen én baby’s na een zware bevalling;

 Voor een goed gevoel - Bloed of plasma doneren betekent iets goeds doen voor een ander. Die wetenschap, dat je een positieve impact hebt op het leven van anderen, daar kan niets tegenop! 

 Voor jouw gezondheid - Bij donatie krijg je een korte medische keuring. We meten je bloeddruk en het hemoglobinegehalte in je bloed. Ook testen we bij elke donatie je bloed op infectieziekten. Mooi meegenomen, dat inzicht in je eigen gezondheid!

 Voor de bloedvoorraad - In geval van rampen en noodsituaties is er vaak meteen veel bloed nodig. Door bloed te doneren, hou je samen met de andere donors de voorraad op peil. Zo kunnen we snel reageren en zorg bieden aan mensen in nood.

Sanquin x Odido x FC Utrecht

De bijzondere samenwerking is een ‘een-tweetje’ tussen Sanquin en Odido. Een halfjaar geleden attendeerde Sanquin het telecombedrijf er, met een knipoog, op dat enkele marketinguitingen van Odido wel héél erg veel op de huisstijl van Sanquin leken. Daarop ging Odido op eigen sportieve wijze de uitdaging aan en kwam met de mogelijkheid om via de sponsoring van FC Utrecht het belang van het vinden van nieuwe bloed- en plasmadonors te onderstrepen. Zo hopen beide partijen dat fans in het stadion en thuis op de bank die live meekijken zich aanmelden als nieuwe donor bij Sanquin.

Leo Hensen, Head of Marketing & Communications Mass Market bij Odido: “Onze samenwerking met FC Utrecht kenmerkt zich door verbinding en menselijkheid. Na de sportieve uitnodiging van Sanquin, was het voor ons dan ook een logische keuze om onze rol als hoofdsponsor van FC Utrecht in te zetten om het, letterlijk levensbelangrijke, werk van Sanquin de nodige aandacht te geven. Op deze manier kunnen we een brug slaan tussen Sanquin en potentiële nieuwe donors.”

Thijs van Es, Algemeen directeur van FC Utrecht: “Wij als FC Utrecht zijn trots dat onze hoofdsponsor Odido haar positie beschikbaar stelt voor dit belangrijke doel. Het toont de warme betrokkenheid van Odido bij de gemeenschap en onze gezamenlijke inzet om bij te dragen aan een gezondere toekomst."

     

Word donor in 3 stappen

Wil jij samen met bijna 400.000 andere donors levens redden? We kunnen niet wachten.

1. Online aanmelden
Meld je online aan in 5 minuten en maak een afspraak bij jou in de buurt.

2. Medische check
Bij de eerste afspraak onderzoeken we in een uur je Hb-waarde en bloeddruk. Ook nemen we bloed af om te testen op infectieziekten en om je bloedgroep te bepalen. Je doneert niet.

3. Eerste oproep
Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, mag de vlag uit. Je bent officieel donor! Zodra je bloed nodig is, ontvang je een oproep voor je eerste donatie.

Meestgestelde vragen

  • Mag ik doneren na het ontvangen van bloedproducten of een transfusie?

    Als je een (bloed)transfusie hebt ontvangen, kun je misschien donor worden. De medische reden van de bloedtransfusie is daarbij bepalend of het veilig is voor jou en de patiënt die het bloed ontvangt. Meer informatie over de regels rond doneren na transfusie.

  • Mag ik doneren als ik medicijnen gebruik?

    Met de meeste medicijnen mag je gewoon doneren, maar er zijn uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld geen bloed geven bij het gebruik van: acitretine (Neotigason), dutasteride (Avodart, Combodart), finasteride (Propecia, Proscar) of isotretinoïne (Curacne, Roaccutane). Bel ons op 088-730 8686 als je vragen hebt over andere medicijnen.

  • Mag ik doneren als ik in het buitenland ben geweest?

    Je kunt in het buitenland een infectieziekte hebben opgelopen. Daarom is er een wachtperiode waarin je even niet mag doneren. Afhankelijk van waar je op reis bent geweest, kan de wachtperiode oplopen tot 6 maanden. Doe de donatiecheck om te zien of je moet wachten met doneren.

    Als je tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, Kanaaleilanden, Eiland Man) hebt verbleven, kun je geen bloed- of plasmadonor zijn. Dit in verband met de ziekte Creutzfeldt-Jakob.

  • Mag ik doneren als ik rook?

    Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.

  • Mag ik doneren als ik alcohol drink?

    Ja, je mag doneren zodra je weer nuchter bent. Drink geen alcohol in de eerste paar uur na je donatie. Je kunt anders duizelig worden. Heb je een alcoholverslaving? Dan mag je geen donor worden.

  • Mag ik doneren na het gebruik van drugs?

    Als je cocaïne hebt gesnoven, moet je 4 maanden wachten met doneren. Bij andere drugs mag je doneren zodra je weer nuchter en fit bent. Als je drugsverslaafd bent of ooit drugs hebt gespoten, mag je helaas geen donor worden, omdat dit een gevaar vormt voor de veiligheid van de patiënt.

  • Mag ik doneren na seks?

    Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Dat gebeurt via bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht. Soms merk je daar niets van, maar kun je het wel overdragen. Daarom testen we je gedoneerde bloed altijd op de 5 bloedoverdraagbare ziekten: hepatitis B, hepatitis C, hepatitis E (niet bij plasmadonatie), syfilis en hiv. Heb je een risico gelopen op een seksueel overdraagbare infectieziekte? Dan vragen we je tijdelijk niet te doneren. Bel ons om te overleggen op 088-730 8686. Neem ook contact met ons op als je ontdekt dat je in het verleden risico hebt gelopen op een soa (bijvoorbeeld door waarschuwing van een ex-partner). Lees alle regels op de pagina Alles over doneren en seks.

  • Mag ik doneren als ik fysiek werk heb?

    Als je een beroep of hobby uitoefent waarbij flauwvallen een ernstig gevaar voor jou of anderen betekent, adviseren wij je na het doneren minimaal 12 uur te wachten voordat je het beroep of de hobby weer gaat uitoefenen. Enkele voorbeelden zijn: brandweerman, piloot, duiker, glazenwasser, dakdekker, treinmachinist, buschauffeur en kraandrijver.

  • Kan ik sporten voor of na het doneren?

    Licht sporten (bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen en yoga) voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar, maar zorg wel dat je extra goed drinkt na het sporten. Intensief sporten (bijvoorbeeld voetballen, hardlopen en wielrennen) vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.

    Vermijd op de dag van donatie om kracht te zetten met de arm waarin geprikt is. Het wondje van de naald kan namelijk weer open gaan, waardoor je een nabloeding of een (soms pijnlijke) blauwe plek kunt krijgen.

    Een bloeddonatie kan invloed hebben op de sportprestaties. Door een donatie daalt het hemoglobinegehalte. Hemoglobine (Hb) is belangrijk voor het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Veel personen merken na donatie geen verschil in hun sportprestaties. Het verschil in inspanningsvermogen kan wel merkbaar zijn wanneer je topsport of duursport beoefent en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd). Het is dan verstandig om geen bloed te geven in de maand ervoor. Je hemoglobinegehalte heeft namelijk een aantal weken nodig om op het oude niveau te komen. Ook in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon of wandelvierdaagse, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.

    Het geven van plasma zou voor het Hb-gehalte een goed alternatief kunnen zijn, omdat je bij een plasmadonatie de rode bloedcellen terugkrijgt en daardoor het Hb-gehalte bij een plasmadonatie nauwelijks daalt. Maar ook bij plasmadonatie gelden bovenstaande adviezen over het vochtverlies.

  • Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?
    • Neem altijd je identiteitsbewijs (rijbewijs, ID of paspoort) mee naar de bloedbank. Een kopie of foto ervan is niet geldig. Zonder geldig ID kun je niet gekeurd worden en niet doneren. 
    • Gebruik je medicijnen? Neem dan ook een lijst van je medicatie mee. 


     

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.