Witte bloedcellen (leukocyten)

Witte bloedcellen - ook wel leukocyten genoemd - zitten veel in je bloed en lymfeweefsel, maar zijn ook in de rest van het lichaam aanwezig. Ze beschermen je lichaam tegen lichaamsvreemde, schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gisten. Daarnaast helpen ze bij het opruimen van afgestorven cellen in het lichaam.

Waar in je lichaam zitten witte bloedcellen?

Witte bloedcellen worden aangemaakt in je beenmerg of lymfeweefsel. Bij volwassenen beperkt zich dit met name tot het beenmerg in het borstbeen, de ribben en de schedelbotten. Na de aanmaak worden de witte bloedcellen opgeslagen en afgescheiden als het lichaam ze nodig heeft. Witte bloedcellen zijn kleurloos en groter dan rode bloedcellen. Ze hebben een celkern en bevatten dus DNA.

Meer over witte bloedcellen

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Welke typen witte bloedcellen zijn er?

Neutrofiele leukocyten worden opgedeeld in twee categorieën: granulocyten en agranulocyten. Granulocyten bevatten blaasjes, gevuld met stoffen die belangrijk zijn voor de afweerreactie. Bij agranulocyten ontbreken deze.

Granulocyten 

Neutrofiele granulocyten

Het grootste gedeelte van je witte bloedcellen bestaat uit neutrofiele granulocyten. Deze zogeheten neutro’s zijn betrokken bij de immuunrespons en het opnemen/opeten van bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Een tekort aan neutrofiele granulocyten heet neutropenie.

Eosinofiele granulocyten
Dit type witte bloedcel is betrokken bij de vernietiging van parasieten en bij allergische reacties.

Basofiele granulocyten
Deze cellen zorgen voor een ontstekingsreactie, waardoor schadelijke stoffen en weefselschade worden opgeruimd.

Agranulocyten

Lymfocyten
Lymfocyten (ofwel lymfo's) zijn betrokken bij het herkennen en afweren van niet-lichaamseigen stoffen. Bekende lymfocyten zijn de B-cellen en T-cellen

Monocyten
Monocyten kunnen geïnfecteerde cellen doden en beschadigd of dood weefsel opruimen.

Dendritische cellen
Deze cellen van het immuunsysteem vormen de eerstelijnsverdediging van het afweersysteem. Ze zijn de eersten die het lichaam verdedigen tegen vreemde stoffen en sturen andere immuuncellen aan.

Witte bloedcellen en bloedtransfusies

Wanneer iemand een bloedtransfusie krijgt, kunnen de witte bloedcellen van de patiënt afweerstoffen aanmaken tegen de witte bloedcellen van het donorbloed. In het gunstigste geval merk je daar als patiënt niets van. Maar vaak veroorzaken de afweerstoffen koortsreacties of andere ergere verschijnselen. Daarom filteren we de witte bloedcellen zoveel mogelijk uit het gedoneerde bloed. Dit heet Algehele Leukocyten Depletie (ALD).