Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Bloed geven (105) Coronavirus (9) Mag ik bloed of plasma geven (266) MijnSanquin (12) Over Sanquin (23) Over bloed (61) Over plasma (5) Plasma geven (59) Serum geven (10)
Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
  • Ik ben ziek en heb recent gedoneerd. Moet ik dit melden?

    Krijg je binnen 2 weken na je donatie een infectie, last van koorts, misselijkheid, diaree, overgeven of andere symptomen van een infectie of virus? Of bleek je al ziek voor de bloedafname? Laat ons dat zo snel mogelijk weten.
    Neem meteen contact met ons op via 088-7308686. Lukt bellen niet, meldt het dan zo snel mogelijk via de optie 'Ik heb een suggestie of wil contact met Sanquin' in het contactformulier.


    Waarom moet je ziekte melden? 
    Het is belangrijk dat er in jouw bloed geen infectieziekte zit, anders is het niet veilig voor de gezondheid van de patiënt die jouw bloed ontvangt. Om die reden is het belangrijk dat je verschijnselen van een infectieziekte die kort na een donatie beginnen, aan ons doorgeeft.Op het moment dat je bloed of plasma geeft, vragen we of je fit bent en geen gezondheidsklachten hebt. Maar soms kunnen klachten van een infectieziekte pas op een later moment merkbaar worden. Het kan dus zijn dat dit op het moment van je donatie al in je bloed zat.

  • Mag ik bloed of plasma geven als ik kinkhoest heb?

    Je mag bloed geven als je ten minste twee weken vrij van klachten en ten minste twee weken vrij van antibiotica bent.

  • Mag ik bloed en plasma geven als ik een klaplong heb (gehad)?

    Neem contact op met de bloedbank (088-730 8686).

  • Mag ik bloed of plasma geven als ik koorts > 38°C heb?

    Bij koorts hoger dan 38°C mag je niet doneren. Je mag bloed of plasma geven als je ten minste twee weken vrij van klachten en ten minste twee weken vrij van antibiotica bent. Bij een specifieke infectieziekte, bijvoorbeeld malaria of West-Nijlvirus, zie aldaar.

  • Mag ik bloed en plasma geven als ik een koortslip heb?

    Je mag bloed en plasma geven met een koortslip als je je verder volledig fit voelt én als de koortslip zelf niet ontstoken is (rood, dik of pijnlijk).

    Er is meestal dus geen bezwaar om bloed of plasma te geven als de koortslip spontaan ontstaat of opkomt door een onschuldige aanleiding zoals zonlicht of een menstruatie. Ben je verkouden of heb je griepachtige verschijnselen? Zorg er dan voor dat je twee weken klachtenvrij bent voordat je komt.

    Donors voor serumoogdruppels mogen met een koortslip niet doneren. Wacht in dat geval minimaal twee weken na het begin van de koortslip.

  • Mag ik bloed of plasma geven met kortademigheid?

    Neem contact op met de bloedbank (088-730 8686).

  • Mag ik bloed of plasma geven met krentenbaard?

    Je mag bloed geven als je ten minste twee weken vrij van klachten en ten minste twee weken vrij van antibiotica bent.

  • Mag ik bloed of plasma geven als ik een legionella pneumonie (longontsteking) heb?

    Je mag bloed geven als je ten minste twee weken vrij van klachten en ten minste twee weken vrij van antibiotica bent.

  • Mag ik bloed of plasma geven als ik Leishmaniasis heb?

    Leishmaniasis wordt veroorzaakt door protozoën en kan verschillende ziektebeelden veroorzaken, zoals ernstige huidinfecties en kala-azár (zwarte koorts). Besmette zandvliegjes brengen de ziekte over naar de mens.

    Als je Leishmaniasis hebt gehad mag je helaas geen bloed meer geven. Plasma geven is in de meeste gevallen wel toegestaan als je helemaal hersteld bent. Heb je Leishmaniasis gehad en geef je plasma bel ons dan om te overleggen (088-730 8686).

  • Mag ik bloed of plasma geven als ik een lensimplantaat heb?

    Je mag bloed of plasma komen geven.