31 jaar na haar bloedtransfusies mag Anja nu zelf donor worden

Bloedtransfusies hebben Anja’s leven gered na haar bevalling. Nu kan ze eindelijk ook donor worden. “Bloed heeft mijn leven gered, zo simpel is het”.

31 jaar geleden hebben bloedtransfusies Anja’s leven gered na de bevalling van haar zoon Neil. Ze baalde dat ze daarna geen bloeddonor meer kon worden vanwege die transfusies. Maar nu de regels veranderd zijn, heeft ze zich direct aangemeld! 

“Ik was heel fit tijdens mijn zwangerschap, want ik deed altijd veel aan sport en at heel gezond”, begint Anja. “Dus ik had nooit gedacht dat ik gezondheidsproblemen zou krijgen. Maar mijn bloeddruk werd te hoog in de 25ste week en ik ontwikkelde het HELLP-syndroom, een vorm van zwangerschapsvergiftiging. Daardoor kreeg ik acuut leverfalen en moest mijn zoontje al met 27 weken en 5 dagen gehaald worden met een spoedkeizersnede.” HELLP is een afkorting voor de Engelse termen hemolyse (afbraak van de rode bloedcellen), elevated liver enzymes (de lever werkt niet goed meer) en low platelets (een laag aantal bloedplaatjes). Het is een zeldzame maar levensbedreigende aandoening die tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling kan optreden. 

Doorbloeden 

Anja: “Neil woog 965 gram bij zijn geboorte en ging direct de couveuse in om verder aan te sterken. Omdat zijn Hb-waarde laag was, heeft hij in de dagen na zijn geboorte een bloedtransfusie gekregen. Met mij ging het ook niet goed; ik had bloedverdunners gekregen vanwege het HELLP-syndroom, waardoor de wond van de keizersnede maar bleef doorbloeden. Ik herinner me nog dat ik het infuus zag waaraan iedere keer een nieuwe zak met donorbloed werd gehangen. Dat ging via mijn arm naar binnen en liep er haast letterlijk weer uit bij mijn buik, waarop zich een steeds grotere plas bloed vormde. Ik moest met spoed opnieuw geopereerd worden om de wond dicht te krijgen.” 

Oma geworden 

Pas na 5 dagen kon Anja eindelijk haar zoontje zien, dat nog op de couveuse-afdeling lag. “Ik werd in een rolstoel gehesen en naar zijn afdeling gereden. Hij heeft niks aan zijn vroeggeboorte overgehouden, daar hebben we zo’n geluk mee gehad. Hij is nu een gezonde vent van 31, die zelf vorig jaar vader is geworden – overigens heeft zijn vrouw ook bloed nodig gehad bij de bevalling omdat ze een keizersnee had. Dus nu ben ik oma, hoe mooi is dat? Het had zó anders kunnen aflopen als er geen bloeddonors waren geweest. Ik heb zelf bijna 4 liter donorbloed gehad. Het heeft mijn leven gered, zo simpel is het.” 

“Toen ik het infuus met de bloedzak bij mijn hoofd zag, dacht ik: dit ga ik ook doen!”
 

Familie-uitje 

Anja nam zich na haar bevalling meteen voor om bloeddonor te worden. “Toen ik het infuus met de bloedzak bij mijn hoofd zag, dacht ik: dit ga ik ook doen! Mijn man is al heel lang donor, hij gaf eerst bloed en is nu alweer een tijdje plasmadonor. Helaas bleek ik zelf geen donor te kunnen worden, omdat Sanquin de regel had dat iedereen die een bloedtransfusie heeft gekregen dat niet mocht.” Groot was dan ook haar blijdschap toen Anja hoorde dat die regel per 1 oktober 2024 is ingetrokken*. “Ik heb me op die dag meteen aangemeld! Natuurlijk moet ik wel nog door de keuring komen, maar ik verheug me erop om als donor op de stoel plaats te nemen. Het grappige is: ik werk sinds 2,5 jaar zelf bij Sanquin, als technisch applicatiebeheerder op de ICT-afdeling. Ik beheer het proces waarmee donors automatisch worden opgeroepen. Hopelijk word ik via dat proces straks ook opgeroepen om te doneren en zo mijn steentje bij te dragen. Het is een geschenk om bloed te krijgen, maar het is ook iets heel moois om terug te schenken. En het lijkt me reuze gezellig om samen met mijn man naar de bloedbank te gaan en naast elkaar te doneren. Wie weet meldt onze zoon zich ook aan – hij mocht tot nu toe ook niet omdat hij als baby bloed heeft gehad. Dan maken we er een familie-uitje van!” 

* Vanaf 1 oktober 2024 kunnen mensen die eerder een bloedtransfusie hebben ontvangen, mogelijk zelf (weer) bloed- of plasmadonor worden. Voorheen werden mensen die na 1980 een bloedtransfusie hadden ontvangen, automatisch uitgesloten vanwege het risico op de overdracht van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob variant (vCJD). Uit evaluatie blijkt dat deze uitsluiting niet langer nodig is. Kijk hier voor meer informatie of om te checken of jij (weer) donor kan worden.

“Het lijkt me reuze gezellig om samen met mijn man naar de bloedbank te gaan”
 

01 oktober 2024