Bloedplaatjes (trombocyten)

Bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, zijn cellen in je bloed die ervoor zorgen dat je bloed gaat stollen als je inwendig of uitwendig bloed verliest. Als je bloedt, gaan de bloedplaatjes aan elkaar kleven op de plaats van de beschadiging. Dit proces heet trombocytenaggregatie. De bloedplaatjes vormen samen met rode en witte bloedcellen een prop die de bloeding stopt. Aan de buitenkant van je lichaam komt er dan een korstje op de wond.

Waar in je lichaam zitten bloedplaatjes?

Bloedplaatjes zitten in je bloed en worden aangemaakt in je beenmerg. Ze blijven 8 tot 10 dagen in leven nadat ze in je bloedsomloop zijn gekomen. Hierna breken de bloedplaatjes af in je milt en lever. In de milt wordt een verzameling van bloedplaatjes opgeslagen, zodat er bij een ernstige bloeding genoeg bloedplaatjes zijn om het bloeden te stoppen. 

Wat zijn de normaalwaardes van bloedplaatjes?

Gemiddeld heeft een mens 150 tot 450 miljard bloedplaatjes per liter bloed. Als er meer bloedplaatjes zijn en je gehalte dus te hoog is, dan spreken we van trombocytose. Een teveel aan bloedplaatjes kan komen door een bloedziekte zoals leukemie (primaire trombocytose). Bij een secundaire trombocytose is het hoge aantal bloedplaatjes een reactie op een andere aandoening (zoals een bloeding, ijzertekort of infectie) of het gevolg van een inname van bepaalde medicijnen.

Het wordt trombocytopenie genoemd als je bloedplaatjeswaarde te laag is. Bij een tekort aan bloedplaatjes kunnen er makkelijker bloedingen ontstaan doordat beschadigingen van de vaatwand niet goed worden hersteld. Klachten bestaan onder andere uit veel blauwe plekken en hevige menstruaties.

Bekijk de video om te zien wat de functie is van bloedplaatjes:

Meer over bloedplaatjes

  • Wat is de referentiewaarde van trombocyten?

    De referentiewaarde van trombocyten is tussen de 150 en 450 x 10^9/liter. [Zie Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde] 

  • Wat betekent te hoge trombocyten?

    Bij een teveel aan bloedplaatjes wordt gesproken van trombocytemie. Het beenmerg maakt in dit geval te veel bloedplaatjes aan. Dit geeft meestal geen klachten.   

  • Wat als je trombocyten te laag zijn?

    Een tekort aan bloedplaatjes wordt trombocytopenie genoemd en kan allerlei oorzaken hebben. Als er klachten door ontstaan, gaat dat meestal om spontane bloedingen (bloedneuzen, blauwe plekken). 

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Bloedplaatjes doneren