De meeste mensen met trombcytopenie (tekort aan bloedplaatjes) hebben geen klachten ervan. Als er wel klachten ontstaan, gaat dat meestal om spontane bloedingen, zoals bloedneuzen of blauwe plekken.
"}},{ "@type": "Question","name": "Is trombocytopenie gevaarlijk?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Dat is afhankelijk van hoe laag de trombocytenwaarde precies is en wat de omstandigheden zijn. Niet iedereen met trombocytopenie heeft er klachten van, maar in geval van hevige bloedingen of een operatie kan het gevaarlijk zijn.
"}},{ "@type": "Question","name": "Wat te doen tegen trombocytopenie?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Indien behandeling nodig is, wordt in eerste instantie de oorzaak van de trombocytopenie behandeld. In sommige gevallen wordt het tekort aangevuld met een bloedplaatjestransfusie.
"}}Meer over trombocytopenie
- Hoe herken je trombocytopenie?
De meeste mensen met trombcytopenie (tekort aan bloedplaatjes) hebben geen klachten ervan. Als er wel klachten ontstaan, gaat dat meestal om spontane bloedingen, zoals bloedneuzen of blauwe plekken.
- Is trombocytopenie gevaarlijk?
Dat is afhankelijk van hoe laag de trombocytenwaarde precies is en wat de omstandigheden zijn. Niet iedereen met trombocytopenie heeft er klachten van, maar in geval van hevige bloedingen of een operatie kan het gevaarlijk zijn.
- Wat te doen tegen trombocytopenie?
Indien behandeling nodig is, wordt in eerste instantie de oorzaak van de trombocytopenie behandeld. In sommige gevallen wordt het tekort aangevuld met een bloedplaatjestransfusie.
Soorten trombocytopenie
Trombocytopenie kan op alle leeftijden voorkomen. Al vóór de geboorte, bij te vroeg geborenen, bij jonge kinderen en bij volwassenen. Een aantal voorbeelden:
Trombocytopenie bij de ongeborene
In zeldzame gevallen maken zwangere vrouwen antistoffen aan tegen de bloedplaatjes van hun baby. Die bloedplaatjes kunnen worden afgebroken waardoor de baby risico heeft op bloedingen. Sanquin draagt bij aan een studie om in de toekomst de risico’s bij zwangere vrouwen beter in te kunnen inschatten, zodat er tijdig behandeld kan worden.
Trombocytopenie bij te vroeg geborenen
Bij te vroeg geboren baby’s wordt regelmatig een ernstig bloedplaatjestekort gemeten. Dit kan leiden tot bloedingen, bijvoorbeeld in de hersenen. Sanquin’s onderzoekers hebben voor het eerst onderzocht wanneer het verstandig is om bloedplaatjestransfusies te geven.
ITP, trombocytopenie bij kinderen
ITP is een aandoening die bij jonge kinderen voorkomt, de gemiddelde leeftijd is anderhalf jaar. Het wordt veroorzaakt door auto-antistoffen tegen bloedplaatjes. Vaak gaat ITP vanzelf over, soms is er een behandeling met antistoffen nodig. Dit geneesmiddel wordt gemaakt uit plasma van donors. Soms wordt de ziekte chronisch.
ITP wordt ook ook wel genoemd: immuuntrombocytopenie, immuun trombopenie, immuun trombocytopenische purpura of idiopathische trombocytopenie purpura.
TTP, trombocytopenie bij volwassenen
TTP, Trombotische Trombocytopenische Purpura is een acuut ontstane levensbedreigende ziekte waarbij overal in het lichaam kleine bloedstolsels ontstaan in de bloedvaatjes. De organen die dit betreft gaan daardoor minder goed functioneren. Deze aandoening kent meerdere oorzaken waarbij de aanwezigheid van auto-antistoffen tegen een bepaald stollingseiwit het vaakst voorkomt. De behandeling is dan ook meestal gericht op het verminderen van deze auto-antistoffen. In tegenstelling tot ITP is TTP een aandoening die vooral volwassenen treft
Help door middel van bloeddonatie
Wist je dat we uit elke bloeddonatie ook de bloedplaatjes zuiveren? Daar zijn mensen met trombocytopenie ontzettend mee geholpen. Help patiënten met een tekort aan bloedplaatjes, word bloeddonor!