Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.
Te veel ijzer in bloed
Het kan voorkomen dat er in het lichaam tijdelijk teveel ijzer aanwezig is, bijvoorbeeld door een ontsteking. Heb je voor lange periode een verhoogde ijzerwaarde, dan kan ijzer zich opstapelen in het weefsel.
Te weinig ijzer in bloed
Wanneer er te weinig ijzer in het lichaam beschikbaar is, zal het lichaam de voorraad ferritine aanspreken. Van een ijzertekort hoef je niet direct last te hebben, maar leidt dit tot bloedarmoede dan geeft dit meestal wel klachten.
Hemoglobine (Hb) vervoert zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam en zorgt dat het bij je organen terecht komt. IJzer is een bouwstof van hemoglobine. In de volksmond worden hemoglobine en ijzer wel door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde.
"}},{ "@type": "Question","name": "Kan een teveel aan ijzer kwaad?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Een langdurig hoog ijzergehalte kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit kan erfelijk zijn (hemochromatose) of veroorzaakt worden door iets anders, bijvoorbeeld veel bloedtransfusies.
"}},{ "@type": "Question","name": "Wat is het verschil tussen bloedarmoede en ijzertekort?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "IJzer is een bouwsteen van hemoglobine. Bloedarmoede is een tekort aan hemoglobine, maar een ijzertekort veroorzaakt niet altijd bloedarmoede. Iemand kan een ijzertekort hebben, maar toch een goede Hb-waarde. Bij een ijzertekort kan de aanmaak van hemoglobine lastiger worden en daardoor kan er een tekort aan het eiwit hemoglobine ontstaan. Zowel een ijzertekort als bloedarmoede kunnen bestaan zonder dat diegene daar klachten van heeft.
"}}Meer over ijzer in bloed
- Wat is het verschil tussen Hb en ijzer?
Hemoglobine (Hb) vervoert zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam en zorgt dat het bij je organen terecht komt. IJzer is een bouwstof van hemoglobine. In de volksmond worden hemoglobine en ijzer wel door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde.
- Kan een teveel aan ijzer kwaad?
Een langdurig hoog ijzergehalte kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit kan erfelijk zijn (hemochromatose) of veroorzaakt worden door iets anders, bijvoorbeeld veel bloedtransfusies.
- Wat is het verschil tussen bloedarmoede en ijzertekort?
IJzer is een bouwsteen van hemoglobine. Bloedarmoede is een tekort aan hemoglobine, maar een ijzertekort veroorzaakt niet altijd bloedarmoede. Iemand kan een ijzertekort hebben, maar toch een goede Hb-waarde. Bij een ijzertekort kan de aanmaak van hemoglobine lastiger worden en daardoor kan er een tekort aan het eiwit hemoglobine ontstaan. Zowel een ijzertekort als bloedarmoede kunnen bestaan zonder dat diegene daar klachten van heeft.
IJzer in bloed controleren
Na iedere bloeddonatie gebruik je ijzer uit de voorraad om je hemoglobine (Hb) weer op peil te krijgen. Daarna vult jouw ijzervoorraad zich geleidelijk weer aan. Bij Sanquin bepalen we voor de veiligheid van onze bloeddonors met enige regelmaat na een donatie uit één van de afgenomen buisjes bloed de hoogte van het ferritinegehalte in jouw bloed, dit is de ferritinemeting. Deze waarde is een goede maat voor je totale ijzervoorraad. Na je donatie kunnen we dan zien of je ijzervoorraad goed op peil is.
Als bloeddonor mag je geen last hebben van het geven van bloed, ook niet op de lange termijn. Om er zeker van te zijn dat je veilig bloed kunt geven, bepalen we daarom met enige regelmaat je ferritine na je donatie (uit één van de afgenomen buisjes bloed). Vooraf aan elke donatie blijven we hemoglobine (Hb) meten met een vingerprik.