Bloedgroepen

Op deze pagina lees je alles over bloedgroepen. Zo lees je welke bloedgroepen er zijn, hoe vaak ze voorkomen en welke bloedgroepen aan welke patiënten gedoneerd kunnen worden.

Wat bepaalt welke bloedgroep je hebt?

Bloedgroepen zijn structuren (eiwitten of suikers) op de buitenkant van de rode bloedcel, die niet bij iedereen hetzelfde zijn.

De AB0 bloedgroep wordt bepaald door een suikerstructuur op je rode bloedcellen. Bij de ene suikerstructuur heb je bloedgroep A, bij de andere bloedgroep B. Bij bloedgroep 0 ontbreken deze suikerstructuren. Bij bloedgroep AB heb je allebei de suikerstructuren op je rode cellen.

Naast de AB0 bloedgroep is er nog een bloedgroep belangrijk voor bloedtransfusies, de Rhesus D bloedgroep (afgekort RhD), voorheen ook wel de rhesusfactor. Zit deze bloedgroep op je rode bloedcellen, dan ben je RhD positief. Ontbreekt de bloedgroep, dan ben je RhD negatief. Stel je hebt zowel bloedgroep A als RhD op je rode cellen, dan ben je A RhD positief, in de volksmond A positief.

Welke bloedgroepen zijn er en hoe vaak komen ze voor?

Er zijn honderden verschillende bloedgroepen, maar er zijn er 8 die het belangrijkst zijn voor bloedtransfusie:
 

Meer over bloedgroepen

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Kan elke patiënt bloed ontvangen van elke donor?

Nee, helaas niet. Geef je bloed met een bepaalde bloedgroep aan iemand die zelf dat kenmerk niet heeft, dan ziet het lichaam deze rode bloedcellen als indringers en gaat het ze bestrijden: het donorbloed wordt dan afgebroken. Als een patiënt met bloedgroep A bijvoorbeeld bloed krijgt van een donor met bloedgroep B, dan vallen de antistoffen van de patiënt het bloed van de donor aan. Door deze afweerreactie komt het lichaam in gevaar.

Heb je bloedgroep A, dan heb je antistoffen tegen bloedgroep B en andersom. Als je bloedgroep 0 hebt, heb je antistoffen tegen bloedgroep A en B. Mensen met bloedgroep AB hebben juist geen antistoffen, anders zou er een afweerreactie tegen het eigen bloed ontstaan.

Patiënten met bloedgroep A-positief en AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep A-positief, A-negatief, AB-positief en AB-negatief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep B-positief en AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep B-positief, B-negatief, AB-positief en AB-negatief kunnen jouw bloed ontvangen

Patiënten met bloedgroep AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen

Patiënten met bloedgroep AB-positief en AB-negatief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met alle bloedgroepen kunnen jouw bloed ontvangen. Donors met bloedgroep 0-negatief worden daarom ook wel universele donors genoemd.

Welke bloedgroep heb ik?

Met behulp van speciale testapparatuur kunnen wij je bloedgroep achterhalen. Dit gebeurt tijdens je eerste afspraak nadat je je hebt aangemeld als donor. De uitslag volgt later. Ook donor worden? Heel graag! Met jouw bloed redden we levens en maken we medicijnen, dus we zijn je ontzettend dankbaar. Lees alles over wat het donorschap inhoudt.