Wat als je teveel eosinofielen hebt?
Een teveel aan eosinofielen in je bloed kan wijzen op activatie van je afweersysteem door een infectie of allergie. De eosinofielen nemen na herstel weer af. Is de toename van eosinofielen ongecontroleerd, dan wordt gesproken van het hypereosinofiel syndroom (HES).
Wat is de normale waarde van eosinofielen?
De referentiewaarde van eosinofielen is 0,01 – 0,5 x 10^9 /liter. [Zie Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde]
In 6 dagen tijd ontstaat een rode bloedcel die 120 dagen leeft. Verouderde rode bloedcellen worden voornamelijk door de milt en de lever verwijderd. Iedere seconde worden er ongeveer 2,5 miljoen rode bloedcellen vernietigd en ook weer aangemaakt.
Wat is het gemiddelde rode bloedcellengehalte?
De normaalwaarde bij mannen ligt tussen de 4,4 en 5,8 biljoen rode bloedcellen per liter bloed. Vrouwen hebben gemiddeld tussen de 4 en 5,3 biljoen rode bloedcellen per liter. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, dan krijg je bloedarmoede (anemie). Symptomen van een tekort aan rode bloedcellen zijn vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid.
Er zijn situaties waarbij het lichaam juist te veel rode bloedcellen aanmaakt, bijvoorbeeld door zuurstoftekort, uitdroging en doping. Het bloed wordt daardoor stroperig en kan gaan samenklonteren. Hierdoor loop je een verhoogde kans op een beroerte of hartinfarct.
Wat is het hypereosinofiel syndroom?
Het hypereosinofiel syndroom is een bloedziekte waarbij er van één bepaalde soort witte bloedcellen te veel voorkomen, namelijk van eosinofiele granulocyten.
Bij HES is er een ongecontroleerde toename van eosinofiele granulocyten. Zowel in het bloed, in het beenmerg als in de organen. Door de te hoge concentratie van deze cellen kan er schade aan organen ontstaan.
Wat zijn eosinofiel granulocten?
Eosinofiele granulocyten zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de afweer. Het is heel normaal dat hun aantal af en toe verhoogd is. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een infectie met een parasiet of bij een allergische reactie. Zodra de infectie of allergie is behandeld, neemt het aantal eosinofiele granulocyten weer af.
Waardoor ontstaat het het hypereosinofiel syndroom?
Eosinofiele granulocyten hebben hun oorsprong in het beenberg. Op enig moment ontstaat er een fout in hun ontwikkeling, waardoor de cellen ongecontroleerd gaan toenemen. Onderzoek aan het beenmerg is nodig om de genetische fout aan het licht te brengen.
Hoe wordt het hypereosinofiel syndroom behandeld?
HES is een chronisch ziektebeeld dat langdurig behandeld moet worden. De aard van de behandeling hangt erg af van de precieze celafwijking, en de organen die zijn aangedaan.
Sanquin doet onderzoek aan zeldzame bloedziekten, waaronder het hypereosinofiel syndroom. Alle kennis wordt gebruikt voor het ontwikkelen en verbeteren van testen en om artsen betere handvatten voor behandeling te geven. Help je mee? Word dan bloeddonor bij Sanquin.