Hoeveel bloedcellen heeft een mens?
Bloedcellen hebben een beperkte levensduur. Rode bloedcellen leven 120 dagen, witte bloedcellen twee en bloedplaatjes tien dagen. Het lichaam breekt de cellen zelf af en vervangt ze door nieuwe. Per dag maakt ons lichaam wel 200 miljard cellen aan.
Ongeveer de helft van ons bloed bestaat uit rode bloedcellen. Een volwassen persoon heeft er wel 25.000 miljard van in zijn lichaam.
Welke soorten bloedcellen zijn er?
Er zijn 3 soorten bloedcellen:
Waar worden bloedcellen gemaakt?
Bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg (het binnenste van je botten). Als de cellen rijp zijn, zwermen ze uit naar de bloedbaan waar ze door het plasma vervoerd worden door het lichaam. Eenmaal in de bloedbaan hebben bloedcellen een beperkte levensduur.
In je lichaam worden voortdurend enorme aantallen oude cellen afgebroken en vervangen door nieuwe.
Functies bloedcellen
Bloedplaatjes: deze cellen zijn belangrijk voor het stollen van het bloed. Ze zorgen ervoor dat het bloeden stopt als je een wondje hebt. Leer meer over bloedplaatjes in het menselijk lichaam.
Rode bloedcellen: deze cellen zorgen voor het vervoer van het zuurstof naar de cellen. Zonder zuurstof kunnen de cellen en organen niet goed werken en word je moe. Ontdek meer over rode bloedcellen.
Witte bloedcellen: dit zijn onze afweercellen. Ze zijn erg belangrijk bij het tegengaan van infecties en het genezen van wondjes. Er zijn allerlei soorten witte bloedcellen, waaronder lymfocyten (de B- en T-cellen). Lees verder over witte bloedcellen en hoe ze het lichaam beschermen.
Welk type bloedcellen wordt er gebruikt voor een DNA test?
Een laborant maakt gebruik van cellen in het lichaam die een kern hebben. Rode bloedcellen hebben geen kern en bevatten geen DNA. Andere cellen met een kern bevatten dus wel DNA en kunnen gebruikt worden om DNA te bepalen.