Mercy Ships begon in 1978 met een droom van oprichter Don Stephens: hij wilde ziekenhuisschepen bemannen met vrijwilligers om medische zorg te bieden in de armste landen van de wereld. Door de jaren heen heeft Mercy Ships met een handvol schepen meer dan twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden geholpen met medische operaties en ontwikkelingsprojecten. Guido draagt als Senior Biomedical Technician een steentje bij. Guido: “Ik zorg voor de medische apparatuur aan boord. Samen met mijn teamgenoot uit Canada zorgen wij ervoor dat alle apparatuur veilig te gebruiken is en lossen we storingen op.”
Omdat ieder mens kostbaar is
Guido wilde zijn talenten graag inzetten voor mensen die dat het hardst nodig hebben. “In Nederland had ik een mooie baan en had het daar reuze naar mijn zin”, zegt Guido. “Er zijn echter enorm veel mensen voor wie veilige chirurgische zorg niet beschikbaar is en daar wil ik mij voor inzetten. Om het met een slogan van Mercy Ships te zeggen: omdat ieder mens kostbaar is.”
Guido ervaart zijn leven aan boord als een rijke ervaring. Guido: “De community aan boord is een heel mooie omgeving om in te leven. Het is heel confronterend om te zien in wat voor luxe we leven in het westen, terwijl in Afrika zo’n armoede is. Zelfs aan boord hebben we nog een relatieve luxe. Specifiek deze periode van het coronavirus, zie je de kracht van de community naar voren komen. Iedereen zet zich in voor elkaar, werkt op andere afdelingen en springt elkaar bij.”
Er voor elkaar zijn, blijkt ook uit het aantal bloeddonors. Als er bloed nodig is, wordt dat door de bemanning gegeven. Guido: ”Er zijn zo’n 450 bemanningsleden met meer dan 40 verschillende nationaliteiten aan boord. Wil je donor worden dan geef je jezelf vrijwillig op bij het laboratorium. Ik schat dat zo’n 30 tot 40% van de crewleden bloed geeft.”
Kom je bloed geven?
Guido: “Als er een operatie gepland wordt waarbij bloed nodig is, krijg je als donor een dag van tevoren een briefje op de deur van je cabin met de vraag of je de volgende dag beschikbaar wilt zijn. Ook als de voorraad aangevuld moet worden, krijg je een oproep om te doneren. Het schip is niet zo groot dus je bent altijd wel in de buurt. Normaal gesproken is de voorraad twee tot drie zakken bloed van bloedgroep 0 en één zak van de bloedgroepen A en B. AB wordt niet op voorraad gehouden en alleen gepland gedoneerd.”
Het donorbloed is voor patiënten aan boord die chirurgische zorg ontvangen. Zo zag Guido onlangs een operatie waarbij een tumor van meer dan 10 kilo werd verwijderd van de rug van een patiënt. Guido: “Deze patiënt had zoveel bloedverlies (vier liter) dat er acht donors nodig waren om deze ene patiënt te redden. Het mooie is dat de operatiekamer en het lab in dezelfde gang zitten. Binnen een paar meter kon ik toen de cyclus van donor tot ontvanger zien. Heel indrukwekkend.”
Overal ter wereld zijn donors hard nodig
Guido weet hoe belangrijk het is dat er overal ter wereld donors zijn die belangeloos hun bloed delen met mensen die dat hard nodig hebben. Zelf is hij al heel lang donor en was zijn 50ste donatie aan boord. “In Nederland had ik er geen tijd meer voor. Ik was zo druk met alle voorbereidingen voor Mercy Ships, zoals mijn huis verkopen.” vertelt Guido. “Ik ben toen dus met 49 donaties op de lijst vertrokken en heb de 50e in Dakar, Senegal aan boord van de Africa Mercy laten uitvoeren. De donatie gaat eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Na afloop krijg je ook drinken aangeboden. Het enige wat ontbreekt zijn de roze koeken…”