Hardley: “Echt klasse van mijn bedrijf dat ik dit mag doen”

“Bloed heeft iets magisch”, zegt Hardley Geduld (46). “Je kan het zonder moeite zelf afstaan om het leven van een volslagen onbekende te redden. Mooi toch?” Hardley is veiligheidsdeskundige op een grote raffinaderij in Pernis. Hij is ook bloeddonor. Een paar keer per jaar mag hij van zijn baas onder werktijd naar de bloedbank rijden om een halve liter bloed af te staan voor iemand die het hard nodig heeft. 

Nog geen donor? Meld je aan!

“Hè, kun je m’n gedachten lezen?”, grapte Hardley Geduld tegen zijn HR-manager. Die polste hem of hij misschien bloeddonor wilde worden en mee wilde doen in een promotiefilm over bloed doneren onder werktijd.

Hardley: “30 jaar geleden kwam ik voor mijn studie vanuit Curaçao naar Nederland. Een paar medestudenten vroegen me mee te komen naar de bloedbank en toen ben ik een paar jaar bloeddonor geweest. Ik weet eigenlijk niet meer waarom ik daarmee ben gestopt, want ik vond het iets heel moois om te doen: met mijn bloeddonatie het leven redden van een onbekende. Toevallig bedacht ik een aantal maanden terug dat ik me eigenlijk weer eens zou moeten aanmelden. En toen kreeg ik dat telefoontje van HR.” 

Een zetje krijgen

Hardleys werkgever is BrandSafway, een bedrijf dat wereldwijd gespecialiseerde diensten levert aan industriële, commerciële en infrastructurele bedrijven. Het bedrijf heeft zich aangesloten bij Sanquin at Work, een programma waarbij de werkgever de ruimte geeft aan medewerkers om onder werktijd bloed te doneren.

Het telefoontje van de HR-collega was precies het zetje dat Hardley nodig had. “Als ik eerlijk ben, weet ik niet of ik me anders had aangemeld. Ik werk fulltime, dus anders zou ik in de avonduren naar de bloedbank moeten gaan. Tja, dan kom je toch net iets langzamer van de bank af. Nu mag ik gewoon op een werkdag naar de bloedbank, een kwartiertje rijden vanaf de raffinaderij. Dat is ideaal. Ik plan mijn bloedbankbezoek in op rustige dagen, waarop ik weinig meetings en vergaderingen heb.”

Prettig rustmoment

Al met al denkt Hardley ongeveer een uur kwijt te zijn op de bloedbank. “Je vult wat formulieren in, hebt een gesprek met de keuringsarts en vervolgens neem je plaats op een afnamestoel. Het bloed afstaan zelf gaat heel snel, met ongeveer 10 minuten is het gebeurd. Je moet alleen niet meteen gehaast willen vertrekken, je lichaam moet even bijkomen.

Dus na afloop blijf ik nog een half uurtje zitten en drink en eet ik wat. Ze zorgen prima voor je op de bloedbank; ze hebben koffie, thee en fris, en lekkere snacks. Van de donatie heb ik geen enkele last. Ik kan daarna gewoon weer aan het werk.” Eigenlijk is het een prettig rustmoment tussendoor, concludeert hij, waarin je even niets hoeft. “En ondertussen help je iemand anders, mooi toch? Bloed vind ik iets magisch. En iedereen heeft het nodig, ongeacht je afkomst of je geloofsovertuiging.” 

Gratis gezondheidscheck

Voordeel van een bloeddonatie is ook dat je meteen een gratis check-up krijgt. Je bloed wordt onderzocht op een aantal bloedoverdraagbare ziektes, je bloeddruk en Hb-waarde worden gemeten. Hardley: “Ik leef van mezelf al vrij bewust en gezond, maar het is toch fijn dat ik regelmatig gecontroleerd word. Dat zeg ik ook tegen collega’s, om ze over te halen donor te worden.” Hardley werkt inmiddels 17 jaar als veiligheidsdeskundige op de raffinaderij van Shell in Pernis.

“Ik zorg ervoor dat mijn collega’s zo veilig mogelijk werken. Hun werk is fysiek zwaar, het zijn dan ook sterke kerels. Maar toch zitten ze te piepen over het bloeddonorschap. Terwijl je er echt niks van voelt! En je hoeft er niet eens vrij voor te nemen, dat maakt de drempel wel héél laag.

Overigens vind ik het bijzonder schappelijk van mijn werkgever, BrandSafway, dat ze doneren onder werktijd toestaan en zelfs stimuleren. Het is sowieso een fijne werkgever, ik werk hier niet voor niks al zo lang. Maar dat ze nu meedoen aan Sanquin at Work, vind ik echt klasse van ze.”

Acteren

Om zijn collega’s over de streep te trekken, heeft Hardley informatie over het bloeddonorschap opgehangen in de bedrijfskantine. Hij heeft ook meegespeeld in een video die Sanquin heeft laten maken over Sanquin at Work, genaamd ‘Ode aan de levensredder’. “Dat was hartstikke leuk om te doen”, lacht Hardley. “Ik heb ook wel eens meegedaan in bedrijfsfilmpjes van Shell. Acteren is mijn tweede roeping denk ik.”

Wil jij met jouw bedrijf ook levens redden? Meld je aan voor meer informatie over Sanquin at Work.
 

25 juni 2022