Ook donor worden? Meld je aan!
“Mijn moeder werd bloeddonor nadat mijn vader een bloedtransfusie had ontvangen tijdens een operatie aan zijn maagzweer”, begint Manjo. “‘Onze Theo is behouden door bloeddonors’, constateerde mijn moeder. Uit dankbaarheid besloot ze zelf ook te gaan doneren. Dat heeft ze ruim tien jaar gedaan, tot ze op een dag een bericht kreeg van de bloedbank: er was iets mis met haar bloedwaarden. Ze adviseerden haar om naar de dokter te gaan, want ergens in haar lichaam moest een flinke ontsteking zitten.”
Stokje overgenomen
Manjo’s moeder bleek na medisch onderzoek inderdaad een ontsteking in haar dikke darm te hebben, colitis ulcerosa. “Ze had er zelf nog weinig van gemerkt, maar uiteindelijk moest ze veel behandelingen en operaties ondergaan. Dankzij haar donorschap is het tijdig ontdekt en konden ze snel de eerste stap zetten”, zegt Manjo. “Toen ze moest stoppen als donor, heb ik het stokje van haar overgenomen. Die check van je bloedwaarden leek me een prettige bijkomstigheid.”
Oh ja
Manjo was zo’n zes jaar donor, maar stopte toen ze aan kinderen wilde beginnen. “Een aantal zwangerschappen, een scheiding en een paar verhuizingen verder was het donorschap eerlijk gezegd helemaal naar de achtergrond verdwenen. Tot een vriendin van me vertelde dat ze bloeddonor was. Toen realiseerde ik me opeens: oh ja, dat was ik vroeger ook!”
Waarschuwing
Ze nam weer contact op met de bloedbank in haar woonplaats Oss. “Bij mijn nieuwe keuring als donor zei de arts tegen me: ‘Je bloeddruk is echt véél te hoog, ga eens langs de huisarts.’ En inderdaad: de huisarts constateerde hetzelfde.
Ik had zelf niks in de gaten, als ik geen waarschuwing had gekregen van de bloedbank was ik waarschijnlijk veel te lang blijven doorlopen met een te hoge bloeddruk. Ik weet dat dat tot orgaanschade en allerlei andere ellende kan leiden. Als taxichauffeur vervoer ik regelmatig patiënten van en naar het ziekenhuis. Ik hoor veel verhalen, bijvoorbeeld van nierpatiënten die te lang met een hoge bloeddruk rondliepen.”
Coronaplasma
Met de medicijnen die Manjo kreeg voor haar hoge bloeddruk mocht ze gelukkig weer donor worden. Toen de coronapandemie uitbrak en ze corona had opgelopen, stapte ze over naar het plasmadonorschap. “Ik werd gevraagd om plasma te doneren vanwege de antistoffen tegen corona die in mijn plasma zaten. Daar maakte Sanquin een geneesmiddel van om andere coronapatiënten te helpen. Een mooi doel natuurlijk.”
Controle
Ze is plasmadonor gebleven en gaat nu elke eerste vrijdag van de maand doneren. “Donorschap is voor mij een manier om bij te dragen aan de samenleving. Het is ook heel gezellig, ik zie altijd bekende gezichten op mijn vaste dag.
En waar ik heel blij mee ben: ik word iedere maand goed gecontroleerd op mijn Hb en bloeddruk. Ik las in de nieuwsbrief dat Sanquin méér gezondheidsinformatie wil gaan delen met donors. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Het is zo belangrijk om bijtijds informatie over je gezondheid te krijgen.”