Marcella Schoenmakers (32) kwam er door haar bloeddonorschap achter dat ze coeliakie heeft. Door een aangepast dieet voelt ze zich nu veel beter én kan ze nog steeds plasmadonor zijn. “Fijn dat ik iedere keer weer een gratis check-up krijg.”
“Ik dacht al heel lang: ik word bloeddonor”, begint Marcella. “Om allerlei redenen schoof ik het steeds voor me uit. Bovendien had ik vaak last van een laag hemoglobinegehalte (Hb) in mijn bloed, dat leek me ook niet handig. Maar ik vond het donorschap wel een heel mooi iets. Je helpt mensen enorm, zonder dat het je zelf veel tijd of moeite kost. Mijn man en ik hakten in 2019 de knoop door: we gingen ons samen aanmelden.”
Te weinig ferritine
De keuring ging goed, dus de keer daarop mocht Marcella meteen bloed geven. “Dat vond ik best spannend eerlijk gezegd, maar het viel enorm mee. De bloedbankmedewerkers stelden me heel erg op mijn gemak. Het ging ook veel sneller dan ik dacht! Binnen 10 minuten was ik alweer klaar. Na afloop werd ik lief opgevangen met een kopje thee en wat lekkers.”
Na de derde keer bleek haar ferritinegehalte te laag: dat is een eiwit dat ijzer opslaat in je lichaam. Sanquin meet het ferritine regelmatig, omdat het een goede maat is voor de ijzervoorraad in je lichaam. Die voorraad heb je nodig om na donatie weer hemoglobine aan te maken. Je Hb kan prima zijn, terwijl het ferritinegehalte (al) te laag is. Op de lange termijn kan dit een probleem worden als er niet meer genoeg Hb wordt aangemaakt, daarom stelt Sanquin donors in bepaalde gevallen uit van donatie.
Marcella: “Ik moest een half jaar wachten voor ik weer mocht doneren. Na dat half jaar bleek mijn ijzerniveau echter nog steeds niet goed hersteld. Dat was gek, volgens de donorarts die me opbelde. Ik kreeg het advies om langs de huisarts te gaan voor verder onderzoek. Dat deed ik, en vervolgens kwam ik bij een maag-darm-leverarts terecht: ik bleek coeliakie te hebben.”
Vage klachten verdwenen
Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij een overgevoeligheid bestaat voor het eiwit gluten, dat in verschillende graansoorten zit. In brood en pasta bijvoorbeeld. “Als je toch gluten eet, krijg je onder meer darmklachten en kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Vandaar mijn ijzertekort. Ik begon direct met een glutenvrij dieet en na een tijdje waren allerlei vage klachten waar ik al jaren last van had verdwenen: ik had veel meer energie, minder last van hoofdpijn, minder last van mijn buik en darmen, minder hevige menstruatie en mijn netelroosprobleem was ook weg. Dat waren allemaal vervelende klachten, maar ze leken nooit erg genoeg om verder onderzoek naar te laten doen. Als ik geen bloeddonor was geworden, had ik dit nooit ontdekt en was ik gewoon blijven doormodderen.”
Gratis check-up
Marcella is dus heel blij dat ze donor is geworden. “Je krijgt iedere keer weer een gratis check-up. Dat zeg ik ook tegen mensen in mijn omgeving: je doet het niet alleen voor een ander, je doet het ook voor je eigen gezondheid. Ik krijg van verschillende mensen nu terug dat ze nadenken over het donorschap. Mijn man is nog steeds bloeddonor, zelf ben ik overgestapt op plasmadonaties. Want daarbij speelt een mogelijk lage ijzerwaarde in je bloed minder een rol. En met mijn bloedgroep B+ heeft Sanquin ook liever dat ik plasma doneer, omdat daar zo’n grote vraag naar is.”
Raar idee
De eerste keer plasma doneren vond Marcella spannend. “Er gaat niet alleen iets uit je lichaam, je krijgt ook weer iets terug. Dat vond ik zo’n raar idee. Maar ook deze stap viel enorm mee. Je merkt er dus niks van dat je de rode bloedcellen terug in je lijf krijgt. Mijn Hb en ferritine zijn nu helemaal op orde gelukkig. Ik ga oprecht met veel plezier naar de bloedbank. Het is stiekem een soort uitje geworden: even een momentje voor jezelf, en vaak leuke gesprekken met andere donors.”