Mag ik doneren als ik alcohol heb gedronken of drugs heb gebruikt?

Heb je de avond voor je donatie iets te diep in het glaasje gekeken op een verjaardag? Of heb je een pilletje gebruikt op een festival? Zorg er dan voor dat je niet meer onder invloed bent als je gaat doneren. Bij sommige soorten drugs moet je na gebruik zelfs een paar maanden wachten met doneren of mag je helemaal niet meer doneren. Dit in verband met je eigen gezondheid en infectieziekten die via bloed overgedragen kunnen worden.

Verplaats mijn afspraak

Doneren zodra je nuchter en fit bent, mag bij:

  • Alcohol
  • Cannabis (wiet of hasj)
  • GHB
  • Ketamine
  • Lachgas
  • LSD
  • MDMA
  • Speed (pep)
  • Truffels of paddo’s
  • XTC

Nog geen bloeddonor? Meld je hier direct aan!

Doneren mag pas 4 maanden na gebruik bij:

  • Cocaïne (snuiven)

Doneren mag nooit meer als je:

  • Verslaafd bent aan alcohol of drugs
    Ook niet als wij vermoeden dat je op dit moment een verslaving hebt.

  • Ooit drugs hebt gespoten
    Ook als dit lang geleden is of eenmalig was. 

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wat mag ik eten of drinken na het doneren?

    Drink in de eerste uren na de donatie meer dan je gewend bent. Drink geen alcohol, gebruik geen drugs en rook niet. Het kan onder andere duizeligheid veroorzaken. Eten is geen probleem.

  • Kan ik sporten voor of na het doneren?

    Licht sporten (bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen en yoga) voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar, maar zorg wel dat je extra goed drinkt na het sporten. Intensief sporten (bijvoorbeeld voetballen, hardlopen en wielrennen) vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.

    Vermijd op de dag van donatie om kracht te zetten met de arm waarin geprikt is. Het wondje van de naald kan namelijk weer open gaan, waardoor je een nabloeding of een (soms pijnlijke) blauwe plek kunt krijgen.

    Een bloeddonatie kan invloed hebben op de sportprestaties. Door een donatie daalt het hemoglobinegehalte. Hemoglobine (Hb) is belangrijk voor het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Veel personen merken na donatie geen verschil in hun sportprestaties. Het verschil in inspanningsvermogen kan wel merkbaar zijn wanneer je topsport of duursport beoefent en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd). Het is dan verstandig om geen bloed te geven in de maand ervoor. Je hemoglobinegehalte heeft namelijk een aantal weken nodig om op het oude niveau te komen. Ook in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon of wandelvierdaagse, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.

    Het geven van plasma zou voor het Hb-gehalte een goed alternatief kunnen zijn, omdat je bij een plasmadonatie de rode bloedcellen terugkrijgt en daardoor het Hb-gehalte bij een plasmadonatie nauwelijks daalt. Maar ook bij plasmadonatie gelden bovenstaande adviezen over het vochtverlies.

Weetjes en verhalen

Patiëntverhaal

Ewald: “De ene dag drink je champagne, de dag erna lig je in het ziekenhuis

Lees zijn verhaal

Weetjes

Stop droge ogen met druppels gemaakt van donorbloed

Wij ontwikkelden serumoogdruppels.

Ontdek meer

Donorverhaal

Paul werd bloeddonor na zijn motorongeluk

Hij besefte hoe belangrijk donors zijn.

Lees verder

Mag je voorlopig niet doneren?

Heb je hierboven gelezen dat je moet wachten met doneren? Pauzeer dan je donorschap, zodat we geen contact met je opnemen in die periode. Heb je ooit drugs gespoten? Dan is het helaas niet meer veilig om te doneren en moet je je donorschap stopzetten.