Test op hepatitis B

Gedoneerd bloed moet veilig en gezond zijn voor de patiënt die het ontvangt. Daarom testen we alle donaties op bloedoverdraagbare infectieziekten, waaronder hepatitis B. Als je drager bent van dat virus, mag je geen bloed geven.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus. Je kunt besmet raken met het virus als je in aanraking komt met bloed van of seks hebt met een besmet persoon. De ontsteking van de lever kan gepaard gaan met geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en met klachten zoals moeheid, koorts, buikpijn, spierpijn en verminderde eetlust.

Bij ongeveer 95% van de mensen met hepatitis B gaat de acute besmetting vanzelf over. Deze mensen hebben daarna antistoffen tegen hepatitis B in hun lichaam, waardoor ze het niet meer kunnen krijgen. Bij ongeveer 5% van de besmette mensen blijft het virus levenslang in hun lichaam aanwezig. Deze chronische dragers van het hepatitis B-virus blijven ook besmettelijk. Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat sommige mensen chronische hepatitis B hebben.

We willen natuurlijk voorkomen dat bloed besmet met hepatitis B wordt doorgegeven aan een patiënt. Daarom mag je geen bloed of plasma doneren als je hepatitis B in je bloed hebt zitten. Bij elke donatie testen we dit.

Levens verbeteren en redden?