Een patiënt krijgt bij voorkeur bloed van zijn eigen bloedgroep, maar in acute situaties is er soms geen tijd om de bloedgroep van de patiënt te bepalen. Denk aan ernstige verkeersongelukken of rampen. Het bloed van een universele bloeddonoren biedt in deze gevallen uitkomst.
Wanneer ben je een universele bloeddonor?
7 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep O-negatief. Het is een bijzondere bloedgroep, omdat deze als enige aan alle patiënten gegeven kan worden. Bloeddonors met de bloedgroep O-negatief noemen we daarom universele bloeddonors.
Ziekenhuizen rekenen op O-negatief bloed
Voor veel patiënten zijn donors met bloedgroep O-negatief van levensbelang. Deze bloedgroep wordt daarom relatief veel gebruikt in ziekenhuizen, met name bij spoedeisende gevallen!
Lees meer over de bloedgroep O-negatief en alle andere typeringen.
Universele bloeddonor is altijd nodig
De universe bloeddonor wordt gemiddeld drie à vijf keer per jaar opgeroepen. Ben jij nog niet bekend met jouw bloedgroep? Meld je dan nu aan als bloeddonor en ontdek bij Sanquin je bloedgroep en of jij als universele bloeddonor patiënten kan helpen.
Heb jij de bloedgroep O-negatief? Dan is de kans dat je broers of zussen dezelfde bloedgroep hebben vier keer groter. Samen kunnen jullie dan veel impact maken als universele bloeddonors bij Sanquin.