Rojda: “Het had heel anders kunnen aflopen”

Rojda beviel na een fijne zwangerschap van een gezonde dochter. Maar de nasleep was heel zwaar.

“Het was de mooiste zwangerschap die je je als vrouw kunt wensen”, zegt Rojda. “Ik was fit, kon goed doorwerken in mijn eigen zaak en maakte leuke reisjes met mijn man. Ik had daarom veel vertrouwen in mijn lichaam voor de bevalling.” Eind december 2023 beviel ze van een prachtige, gezonde dochter, Roya. Maar de nasleep was verre van mooi.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan!

“Mijn placenta wilde er na de bevalling niet goed uitkomen en ik verloor ondertussen veel bloed”, vertelt Rojda. “Ik kreeg het zelf op dat moment niet goed mee, want mijn lichaam was in shock. Maar mijn man vertelde later dat er twaalf artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuiskamer stonden en dat iedereen behoorlijk gespannen was. Ik werd naar de OK gebracht om de placenta te verwijderen en verloor ondertussen nog meer bloed, in totaal zo’n 3,5 liter.” Ze kreeg daarom op de OK meteen vier zakken donorbloed. “Ik weet nog dat ik een zak met bloed aan een infuus boven me zag hangen en dacht: wat een raar idee, om het bloed van iemand anders in me te krijgen.”

“Wat een raar idee, dacht ik, om bloed van iemand anders te krijgen”

Moeilijke bloedgroep

Een paar dagen later, toen ze wat meer bij haar positieven was gekomen, realiseerde Rojda zich hoe belangrijk die bloedtransfusie was geweest voor haar. “Het had heel anders kunnen aflopen als ik geen donorbloed had gekregen. En gelukkig was er bloed voor mij op voorraad, want ik begreep van de artsen dat ik een ‘moeilijke’ bloedgroep heb, B negatief (slechts 1,3% van de Nederlanders heeft deze bloedgroep – red.).”

Tweede operatie

Helaas bleek de ingreep op de OK niet voldoende te zijn geweest: Op de vierde dag van haar kraamtijd kreeg Rojda thuis hoge koorts. “Ik voelde me hondsberoerd, maar dacht dat het erbij hoorde. Mijn man vertrouwde het echter niet en belde het ziekenhuis. Daar wilden ze dat ik terugkwam voor een controle. Er bleek nog een stukje van de placenta achter te zijn gebleven.” Rojda moest opnieuw naar de OK voor een tweede operatie. Maar tijdens die operatie verloor ze zo veel bloed, dat de artsen het beter vonden om te stoppen. “Toen ik bijkwam, vertelden ze me dat het niet gelukt was het laatste stukje placenta helemaal weg te halen omdat het op een heel ongebruikelijke plek zit. Ook was mijn Hb-waarde zo laag – 3,5 – dat ik direct weer twee zakken bloed getransfundeerd kreeg.”

Genieten van dochter

Rojda moest de afgelopen maanden aansterken en ondergaat binnenkort een kijkoperatie, waarna haar arts besluit wat de volgende stap wordt. “Gelukkig gaat het nu best goed met me. Mijn Hb- waarde is omhoog gegaan naar zeven en ik voel me een stuk fitter. Ik kan lekker wandelen achter de kinderwagen en van mijn dochter genieten. De eerste maand na haar geboorte was ik niet eens in staat haar te verschonen, zo moe was ik. Maar Roya is een heel lief en rustig kindje, echt fijn.”

“Pas als je het zelf meemaakt, realiseer je je hoe belangrijk het is”

Nieuwe donors werven

Ze werkt ook weer samen met haar man in hun eigen zaak, een kliniek voor huidtherapie. “Al zo’n twintig klanten hebben me verteld dat ze zich hebben aangemeld als bloeddonor nadat ze mijn verhaal hadden gelezen op Instagram. Sommigen stuurden zelfs een screenshot van hun aanmelding. Mijn man en vriendinnen hebben zich ook aangemeld als donor. Daar ben ik heel blij om. Ik dacht: als ik dit verhaal met zo veel mogelijk mensen deel, kan ik anderen inspireren om bloeddonor te worden. Want je weet natuurlijk wel dat het belangrijk is, maar pas als je het zelf meemaakt, realiseer je je dat écht.”

02 oktober 2024