7 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep O-negatief. Het is een bijzondere bloedgroep, omdat deze als enige aan alle patiënten gegeven kan worden. Bloeddonors met de bloedgroep O-negatief noemen we daarom universele bloeddonors.
"}},{ "@type": "Question","name": "B-negatief is zeldzaam","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "1,3% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep B-negatief (B-). Deze bloedgroep is dus zeer zeldzaam. Er zijn hard meer donors nodig om de juiste match te kunnen bieden.
"}},{ "@type": "Question","name": "Meer dan 350 verschillende bloedgroepen","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Wereldwijd zijn er meer dan 350 verschillende bloedgroepen, veel meer dan vaak wordt gedacht. Naast bloedgroep A,B en 0, die de meeste mensen wel kennen, zijn er nog veel meer bloedgroepen.
"}},{ "@type": "Question","name": "De juiste match is cruciaal","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Als je als patiënt een andere bloedgroep krijgt dan je eigen bloedgroep, kun je daar last van krijgen. Vooral als je vaak bloed nodig hebt. Zoals mensen met de erfelijke bloedziektes sikkelanemie of thalassemie.
"}}Bijzonder omdat
- O-negatief is universeel
7 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep O-negatief. Het is een bijzondere bloedgroep, omdat deze als enige aan alle patiënten gegeven kan worden. Bloeddonors met de bloedgroep O-negatief noemen we daarom universele bloeddonors.
- B-negatief is zeldzaam
1,3% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep B-negatief (B-). Deze bloedgroep is dus zeer zeldzaam. Er zijn hard meer donors nodig om de juiste match te kunnen bieden.
- Meer dan 350 verschillende bloedgroepen
Wereldwijd zijn er meer dan 350 verschillende bloedgroepen, veel meer dan vaak wordt gedacht. Naast bloedgroep A,B en 0, die de meeste mensen wel kennen, zijn er nog veel meer bloedgroepen.
- De juiste match is cruciaal
Als je als patiënt een andere bloedgroep krijgt dan je eigen bloedgroep, kun je daar last van krijgen. Vooral als je vaak bloed nodig hebt. Zoals mensen met de erfelijke bloedziektes sikkelanemie of thalassemie.
Meer over bloedgroepen weten? Bekijk de video:
Jouw oproep om te redden
Als donor ben je de held die antwoord geeft op de roep om hulp. Je ontvangt een oproep wanneer jouw bloed nodig is, en jouw vrijgevigheid kan het leven van iemand anders redden. Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van de vraag vanuit ziekenhuizen, de Bloedbanklocatie en jouw bloedgroep.