Geef bloed en red levens

Jouw bloed is van levensbelang voor duizenden patiënten in Nederland. Eén op de vier mensen heeft ooit bloed van een ander nodig. Als donor maak je met één uurtje van jouw tijd het verschil in het leven van de ander.   

Met jouw bloed geef je leven

Met jouw bloed geef je mensen zoals Eda, Simone, Gilliano en Martijn hoop om te kunnen leven met een toekomst. Jij hebt het ook in je: meld je nu aan! 

Elke 3 weken krijg ik bloed

Bij sikkelcelziekte kan donorbloed pijn en orgaanuitval stoppen. 

Eda: “Zonder overleef ik niet. Dit bloed geeft mij steeds weer een beetje extra toekomst met mijn zoon Elias. Voor hem ga ik door.”

>> Eda's verhaal <<

Ineens raakte ik verlamd

Martijn kreeg het Guillain-Barré syndroom. Een medicijn met antistoffen uit donorplasma remde de ontstekingen. “Dankzij plasmadonors ben ik niet meer verlamd en kan ik door met mijn leven. Donors zijn helden!"

>> Martijns verhaal <<

In één klap stond mijn wereld stil

Simone kreeg borstkanker. “Donorbloed hielp mij met mijn herstel van de chemo’s. Petje af voor al die donors. Zij zorgen er belangeloos voor dat er steeds voldoende bloed is. Donorbloed geeft mij weer hoop.”

>> Simone's verhaal <<

Mijn longen stopten ermee

Gilliano kreeg orgaanuitval door zuurstofgebrek in zijn bloed. Er waren veel bloedtransfusies nodig om hem te redden. “Ik ben alle donors ontzettend dankbaar. Jullie zijn uniek, bijzonder en geweldig. Dankzij jullie ben ik blijven leven!”

>> Gilliano's verhaal <<

4 goede redenen om ook donor te worden bij Sanquin

 Voor de ander - Één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig. Om te overleven, te herstellen of ziekte te voorkomen. Als donor help je mensen met kanker, slachtoffers van verkeersongelukken en vrouwen én baby’s na een zware bevalling;

 Voor een goed gevoel - Bloed of plasma doneren betekent iets goeds doen voor een ander. Die wetenschap, dat je een positieve impact hebt op het leven van anderen, daar kan niets tegenop! 

 Voor jouw gezondheid - Bij donatie krijg je een korte medische keuring. We meten je bloeddruk en het hemoglobinegehalte in je bloed. Ook testen we bij elke donatie je bloed op infectieziekten. Mooi meegenomen, dat inzicht in je eigen gezondheid!

 Voor de bloedvoorraad - In geval van rampen en noodsituaties is er vaak meteen veel bloed nodig. Door bloed te doneren, hou je samen met de andere donors de voorraad op peil. Zo kunnen we snel reageren en zorg bieden aan mensen in nood.

Over bloed en plasma

Als donor kun je bloed of plasma geven. De rode bloedcellen in je bloed zijn belangrijk voor mensen met veel bloedverlies of patiënten met een chronische bloedziekte of kanker. De bloedplaatjes in je bloed zijn essentieel bij de bloedstolling (bij bijvoorbeeld interne bloedingen). Plasma is de vloeistof in je bloed waar belangrijke eiwitten in zitten. Plasma is een onmisbare grondstof in medicijnen die helpen bij meer dan 100 bloedstollingsstoornissen en auto-immuunziektes.

Tijdens je eerste bezoek aan de bloedbank doneer je nog niet. We nemen bloed af en ook wordt besproken of je het beste bloed of plasma kunt doneren.  

Zo gaat doneren

  • Je meldt je bij de bloedbank op de afgesproken tijd. Vergeet je ID niet. Je vult een medische vragenlijst in. Die wordt besproken, en je Hb en je bloeddruk worden gemeten.
  • Daarna ga je zitten voor je donatie. Sommige donors zijn bang dat het prikken pijn doet, maar dat valt echt mee. Het is even een prikje, niet meer dan een seconde. Als de donatie is begonnen blijven we er de eerste keer bij. We houden echt iedereen goed in de gaten. Je bent bij ons in veilige handen.
  • Bloed doneren: Als bloeddonor word je opgeroepen zodra je bloedgroep nodig is. Mannen geven maximaal 5 keer per jaar, vrouwen tot 3 keer per jaar, vanwege een verschil in het herstel. Een schudweger houdt de zak bloed in beweging zodat het bloed niet gaat klonteren. De machine geeft automatisch aan wanneer de te doneren halve liter is bereikt. Dat is na ongeveer tien minuten.

  • Plasma doneren: Als plasmadonor kun je zelf je afspraak inplannen, wanneer en zo vaak het jou uitkomt. Plasma afnemen duurt 30 à 45 minuten. De machine scheidt de bloedonderdelen en zorgt dat de rode bloedcellen gelijk weer aan je worden teruggegeven. Dit maakt dat je lichaam sneller herstelt dan bij bloeddonatie.

  • Na afloop zeggen nieuwe donors vaak: "Was dit alles?" In het donorcafé kun je na je donatie nog even iets eten en drinken.

Ook jij kunt levens redden

Je hoeft geen dokter te zijn om levens te redden... Met jouw bloed help jij talloze patiënten.

Veelgestelde vragen

  • Vanaf welke leeftijd kun je je aanmelden als bloeddonor?

    Je kunt je aanmelden als bloeddonor als je tussen de 18 en 65 jaar bent. Bloed geven is mogelijk tot en met 79 jaar.

    Donors die 65 jaar of ouder zijn worden jaarlijks gekeurd door de donorarts. Tijdens deze seniorkeuring beoordeelt de donorarts of je fit genoeg bent en geen klachten hebt die wijzen op hart- en vaatziekten.

  • Waar kan ik bloed geven?

    Sanquin heeft vaste en mobiele afnames in Nederland. Per e-mail krijg je een oproep bij jou – zo dicht mogelijk – in de buurt. Voor de een zal het iets verder reizen zijn dan voor de ander. Kijk bij de afnamelocaties waar jij in dichtbij huis of werk als donor bloed kunt geven.

  • Waarvoor wordt bloed gebruikt?

    We hebben vooral bloed nodig voor mensen die tijdens een zware operatie of een ongeval bloed hebben verloren. Er zijn ook ziektes en behandelingen, zoals leukemie en chemotherapie, die het bloed of het aanmaken van bloedcellen aantast. Ook in deze gevallen heeft een patiënt bloedproducten nodig.

  • Wat is plasma?

    Plasma is bloed zonder de bloedcellen. Het is het lichtgele of grijs-gele deel van het bloed waarin de bloedcellen vermengd zijn. Het plasma bevat water, eiwitten (albumine, globuline, fibrinogeen, enzymen), hormonen, glucose, zouten, vetten en antistoffen.

  • Waar wordt plasma voor gebruikt?

    Vaak hebben patiënten alleen een bepaald bestanddeel van bloed nodig, zoals plasma. In dat geval kan jouw plasma toegediend worden. Daarnaast worden er ook belangrijke medicijnen van gemaakt. 

    Van eiwitten uit plasma worden medicijnen gemaakt, zoals stollingsfactoren. Mensen met bijvoorbeeld hemofilie missen sommige van deze eiwitten, waardoor hun bloed niet goed stolt. Hierdoor kunnen spontane bloedingen optreden, met mogelijk ernstige gevolgen. Met behulp van deze medicijnen leiden zij een vrijwel normaal leven. 

    Er zijn meerdere eiwitten in het plasma die als geneesmiddel worden gebruikt en van groot belang zijn voor patiënten. De belangrijkste zijn:

    • Albumine; gebruikt bij grote operaties of ernstige brandwonden.
    • Proteaseremmers; gebruikt bij behandeling van bepaalde erfelijke stoornissen van het bloed, bijvoorbeeld hereditair angio-oedeem.

    Antistoffen

    Antistoffen in plasma worden bij gezonde personen aangemaakt na een besmetting met een ziekteverwekker of na een vaccinatie. Deze antistoffen kunnen uit het plasma worden gehaald en verwerkt worden tot medicijnen.

  • Hoe lang duurt bloed geven?

    Bij elkaar kost je bezoek aan de bloedbank ongeveer een uur. Dit is inclusief het invullen van de vragenlijst en de keuring. Het bloed geven zelf duurt ongeveer tien minuten. Sanquin heeft een ruime hoeveelheid locaties, verspreid door heel Nederland, dus er is er altijd wel één bij jou in de buurt.

  • Wat gebeurt er tijdens de keuring?

    De donorarts neemt de (medische) vragenlijst met je door. De donorarts let er op dat het geven van bloed veilig is en niet schadelijk voor jouw gezondheid. Tijdens dit gesprek meten we ook je bloeddruk, bepalen we je gewicht en meten we het hemoglobinegehalte in je bloed.

    Na het gesprek met de donorarts neemt de donor-assistent een aantal buisjes bloed bij je af voor het testen van je bloed.

  • Wat moet ik meenemen als ik bloed kom geven?

    Neem je oproep mee, die je op papier of digitaal hebt ontvangen, en een identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Een kopie, scan of foto, op papier of op je mobiel is niet toegestaan.

  • Wat voor kleding kan ik het beste dragen als ik bloed kom geven?

    Draag geen shirt of trui met te strakke mouwen, zodat het gemakkelijker is om je mouwen op te stropen voor het aanprikken van de ader. 

  • Kan ik direct naar huis als ik bloed heb gegeven?

    Ons advies is om na het geven van bloed nog even plaats te nemen aan de koffietafel en iets te eten of te drinken. Je kunt de afnamelocatie verlaten wanneer je je goed voelt.

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.