Onderwerp 3: De bloedbank: je geeft bloed voor een ander
- 3.1. Hoeveel bloedbanken zijn er in Nederland?
Er is maar 1 organisatie in Nederland die verantwoordelijk is voor bloedvoorziening. Deze organisatie heet Stichting Sanquin Bloedvoorziening of kortweg Sanquin (je spreekt het uit als Sankwien).
Een van de dingen die Sanquin doet is het inzamelen van bloed. Dat gebeurt bij de bloedbank.
Sanquin heeft niet alleen afnamelocaties in vaste gebouwen, maar ze hebben ook een mobiele afnamelocatie. Dit is een hele grote vrachtwagen die kan uitschuiven.
Wat kun je laten zien?
Een foto van een mobiele afnamelocatie. Je kunt deze foto downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.
- 3.2. Waarom heeft Sanquin de afbeelding van een pelikaan in zijn logo?
Er is een verhaal van heel lang geleden. Volgens dat verhaal pikte de pelikaan haar borst open om haar hongerige kuikens met haar eigen bloed te voeden. Door het bloed hebben de kuikens het overleefd.
Wat kun je laten zien?
Het logo van Sanquin. Je kunt deze foto downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.
- 3.3. Wat is een bloeddonor en kan iedereen bloeddonor worden?
Als je bloed geeft, ben je een bloeddonor. Iemand die bloeddonor wil worden moet aan een paar voorwaarden voldoen. Je kunt je aanmelden als je tussen de 18 en 65 jaar bent, je gezond voelt en minstens 50 kilo weegt.
- 3.4. En hoe gaat het verder in zijn werk?
Als je bloeddonor bent, krijg je een paar keer per jaar een oproep om bloed te komen geven. De eerste keer onderzoekt een dokter of het voor de bloeddonor veilig is om bloed te geven. Hij neemt ook 4 buisjes bloed af. Die worden in het laboratorium onderzocht. Ze kijken welke bloedgroep de bloeddonor heeft en of zijn bloed veilig en gezond is om aan de patiënt te geven. Als alles goed is, mag de bloeddonor een paar weken later voor het eerst echt bloed geven.
Wat kun je laten zien?
Een foto van buisjes met bloed. Je kunt deze foto downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.
- 3.5. En voordat er bloed wordt afgenomen?
Dan wordt iedere keer weer de gezondheid van de donor gecontroleerd. De donor moet minstens 50 kilo wegen, er wordt gekeken naar het Hb-gehalte in het bloed (door een vingerprikje), de bloeddruk wordt gemeten en er moet een lijst met vragen ingevuld worden over de gezondheid.
Het belangrijkste is dat er alleen veilig en gezond bloed aan zieke mensen gegeven wordt. Het controleren van de gezondheid van de donor is een van de manieren om ervoor te zorgen dat het bloed dat Sanquin afneemt veilig is.
Wat kun je laten zien?
Een foto van het meten van de bloeddruk. Je kunt deze foto downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.
- 3.6. Hoe gaat dat als een donor bloed geeft?
De donor ligt heel gemakkelijk in een luie stoel en krijgt een prikje in de binnenkant van de arm. In de arm komt een naaldje met een slangetje. Door het slangetje loopt het bloed naar een naar een plastic zak. In die zak zit een speciaal middel dat ervoor zorgt dat het bloed niet gaat klonteren.
De donor geeft een halve liter bloed en dat duurt ongeveer 12 minuten.
Na het bloed geven krijgt de donor nog iets lekkers te drinken en te eten. Daarna mag hij naar huis.
Wat kun je laten zien?
Een foto en een filmpje over bloedafname. Je kunt dit downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.
- 3.7. Kan een donor dat bloed wel missen?
Een gezonde donor kan dit bloed gemakkelijk missen want na een dag is het bloedplasma weer aangevuld en na een paar weken zijn alle rode bloedcellen weer terug. Een volwassen mens heeft 5 tot 6 liter bloed. Iedere dag maakt je lichaam wel 200 miljard (!) nieuwe bloedcellen aan. Een donor kan die halve liter dus gemakkelijk missen, want het is maar 10% van al het bloed.
Wat gebeurt er met het bloed als het afgenomen is?
Het bloed krijgt een barcode op de bloedzak, zodat Sanquin altijd weet van welke donor het bloed afkomt.
Wat kun je laten zien?
Een foto van bloedzakken met een barcode. Je kunt deze foto downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.
- 3.8. Wat gebeurt er met het bloed als het afgenomen is?
Het bloed wordt eerst in het laboratorium onderzocht op 5 bloedoverdraagbare infectieziektes. Dat zijn ziektes die je via bloed van een ander kunt krijgen.
Het bloed wordt gesplitst in 3 onderdelen. Daarvoor heeft Sanquin een scheidingsapparaat. Het scheidingsapparaat werkt als een centrifuge. Hierdoor ontstaan er drie lagen in het bloed:
1. Bovenin zit het bloedplasma
2. De tussenlaag noemen we de buffycoat. Hierin zitten bloedplaatjes en witte bloedcellen.
3. De rode bloedcellen zitten onderin. Omdat de rode bloedcellen het zwaarst zijn zakken ze naar de bodem.
De rode bloedcellen worden eruit gehaald, deze kunnen in de koelkast ruim een maand bewaard blijven. Ook wordt het bloedplasma eruit gehaald, ingevroren en bij 25 graden onder 0 is het nog 2 jaar goed. De bloedplaatjes voor de bloedstolling worden er ook uit gehaald, die zijn maar 5 dagen houdbaar.
Wat kan je laten zien?
Een filmpje over centrifugeren van afgenomen bloed. Je kunt dit filmpje downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.
- 3.9. Hoeveel donors zijn er in Nederland?
In Nederland zijn ongeveer 400.000 donors, dat zijn gezonde mannen en vrouwen die een paar keer per jaar een halve liter bloed geven. Ze krijgen hiervoor niet betaald.
Onderwerp 4: Bloed: wat doen we ermee?
- 4.1. Wat is bloedtransfusie?
We gebruiken bloed voor de behandeling van zieke mensen.
Bloedtransfusie wil zeggen dat je bloed toegediend krijgt. Dat gaat meestal via een slangetje in je arm. Bloed is een super medicijn en je krijgt het alleen als je het nodig hebt.
- 4.2. Waarom krijg je een bloedtransfusie?
Je krijgt een bloedtransfusie wanneer je te weinig rode bloedcellen, bloedplaatjes of eiwitten hebt. Je krijgt alleen maar wat je nodig hebt. Dus als je bloedarmoede hebt, krijg je rode bloedcellen.
- 4.3. Hoe gaat een bloedtransfusie?
De dokter prikt met een naald in de ader van je arm. Aan die naald zit een slangetje. Dit slangetje loopt naar een plastic zak, die naast jou bed gehangen is. De vloeistof loopt vanuit die zak via het slangetje je bloed in. Dit noemen we infuus en je voelt er bijna niets van. Alleen als de naald in je arm gebracht wordt, voel je een prikje, maar gelukkig is dat zo weer over.
- 4.4. Waar komen de bloedcellen of bloedplasma vandaan die je bij een bloedtransfusie krijgt?
Bloedcellen of bloedplasma komen van gezonde mensen. Deze gezonde mensen geven een paar keer per jaar vrijwillig bloed om zieke mensen te helpen. Iemand die bloed geeft, noemen we een bloeddonor. Dat bloed geven gebeurt bij een bloedbank.
- 4.5. Hoe vaak zijn er bloedtransfusies nodig in Nederland?
Ieder jaar maken we zo’n 250.000 keer gebruik van een bloedtransfusie. Niet alleen na een grote operatie of bij zware ongelukken, maar ook patiënten die een bloedziekte of een bepaalde soort kanker hebben, kunnen een bloedtransfusie nodig hebben.
Vragen?
Wil je meer weten over het lesmateriaal of de mogelijkheden bij Sanquin? Gebruik dan het contactformulier voor onderwijs gerelateerde vragen. Wij komen zo snel mogelijk terug op je vraag.