Sanquin heeft overeenstemming bereikt met een internationaal consortium dat zal investeren in Sanquin Plasma Products (SPP) en Plasma Industries Belgium (PIBe), de dochterondernemingen van Sanquin die plasmageneesmiddelen produceren. Samen met deze strategische partners kunnen SPP en PIBe groeien, de productiefaciliteiten moderniseren en nieuwe producten ontwikkelen. Deze overeenkomst stelt de beschikbaarheid en productie van plasmageneesmiddelen in Nederland zeker voor de toekomst.
Lees hieronder de meestgestelde vragen over dit nieuws, of lees het volledige nieuwsbericht.
Niets. Donors blijven bloed en plasma geven bij de hun bekende afnamelocatie van Sanquin Bloedbank. Sanquin Bloedbank levert op haar beurt, net als voorheen, het plasma aan SPP, die er plasmageneesmiddelen van maakt. SPP blijft plasmageneesmiddelen aan onder andere Nederlandse ziekenhuizen leveren. Precies zoals zij nu ook doet.
"}},{ "@type": "Question","name": "Wat zijn de gevolgen voor Sanquin als geheel?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "SPP is binnen Sanquin ondergebracht als aparte BV. Door de duidelijke begrenzing tussen SPP en de rest van de organisatie, zoals de Bloedbank, heeft de overeenkomst verder geen invloed op de andere bedrijfsonderdelen van Sanquin.
"}},{ "@type": "Question","name": "Zijn Nederlandse donors nog steeds nodig?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Zeer zeker! Nederlandse donors blijven nodig voor de behandeling van Nederlandse patiënten. Sanquin werkt in opdracht van de minister van VWS aan de inzameling van plasma voor de Nederlandse behoefte. We willen minder afhankelijk zijn van plasma dat in andere landen wordt ingezameld
"}},{ "@type": "Question","name": "Wat zijn de partners van plan?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Al het goede blijft: dat is de basis. Onderzoek, geneesmiddelen en het helpen van patiënten. De investeerder wil het bedrijf winstgevend maken. De winst gaat naar de organisatie, naar nieuw onderzoek en ja, ook naar de investeerders zelf. Zij zorgen voor een modernisering van de faciliteit, verbeteren van geneesmiddelen en een noodzakelijke schaalgrootte. Zij richten zich op een lange termijn-groei om van SPP een internationale speler te maken op het gebied van plasmageneesmiddelen.
"}},{ "@type": "Question","name": "Wat verandert er voor patiënten?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Niets. De productie en levering van plasmageneesmiddelen gaat onverminderd door.
"}},{ "@type": "Question","name": "Wordt Nederland straks overspoeld door geneesmiddelen gemaakt uit buitenlands plasma?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Ook nu al zijn veel plasmageneesmiddelen die in Nederland verstrekt worden al gemaakt van plasma van mensen van buiten Nederland. Nederland is niet zelfvoorzienend, en de plasmamarkt is een open internationale markt. In tegenstelling tot die van de volbloed.
"}},{ "@type": "Question","name": "Waarom stijgt de vraag naar plasma?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Er worden steeds meer toepassingen gevonden voor plasmageneesmiddelen. Met plasmageneesmiddelen kunnen dus steeds meer ziekten behandeld worden. Tegelijkertijd worden diagnoses ook steeds beter gesteld. Het gevolg? Steeds meer mensen krijgen plasmageneesmiddelen voorgeschreven. Dit zorgt voor een jaarlijkse toename van zo’n 7% van de behoefte aan plasma.
"}},{ "@type": "Question","name": "Waarom zijn de plasmafaciliteit en daarbij de plasma-afspraken zo belangrijk?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Uiteraard ligt de jaarlijks stijgende vraag naar plasmageneesmiddelen ten grondslag aan dit antwoord. Er is meer vraag, het wordt steeds belangrijker voor de gezondheidszorg. Daarnaast speelt er een internationale dynamiek: het plasma in Europa is voor 37% afkomstig uit de Verenigde Staten. Europa onderneemt initiatieven om minder afhankelijk te zijn van Amerikaans plasma. Afhankelijkheid brengt namelijk risico’s met zich mee. Een van de initiatieven is, zelf meer plasma in Europa in te zamelen. In Nederland dragen we daar aan bij. Een plasmafaciliteit voor onder andere de Nederlandse markt zorgt voor meer regie en zekerheid in ons land.
"}},{ "@type": "Question","name": "Wat zijn de belangrijkste afspraken die Sanquin heeft gemaakt?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Dat Sanquin Bloedbank het gedoneerde plasma aan SPP blijft leveren, die er op haar beurt plasmageneesmiddelen voor de Nederlandse markt voor terug levert. Dit is vastgelegd in een overeenkomst tussen Sanquin en SPP, waarop de minister van VWS toeziet. SPP heeft dus inspanningsverplichtingen om de Nederlandse markt te beleveren.
"}}Veelgestelde vragen
- Wat verandert er voor donors?
Niets. Donors blijven bloed en plasma geven bij de hun bekende afnamelocatie van Sanquin Bloedbank. Sanquin Bloedbank levert op haar beurt, net als voorheen, het plasma aan SPP, die er plasmageneesmiddelen van maakt. SPP blijft plasmageneesmiddelen aan onder andere Nederlandse ziekenhuizen leveren. Precies zoals zij nu ook doet.
- Wat zijn de gevolgen voor Sanquin als geheel?
SPP is binnen Sanquin ondergebracht als aparte BV. Door de duidelijke begrenzing tussen SPP en de rest van de organisatie, zoals de Bloedbank, heeft de overeenkomst verder geen invloed op de andere bedrijfsonderdelen van Sanquin.
- Zijn Nederlandse donors nog steeds nodig?
Zeer zeker! Nederlandse donors blijven nodig voor de behandeling van Nederlandse patiënten. Sanquin werkt in opdracht van de minister van VWS aan de inzameling van plasma voor de Nederlandse behoefte. We willen minder afhankelijk zijn van plasma dat in andere landen wordt ingezameld
- Wat zijn de partners van plan?
Al het goede blijft: dat is de basis. Onderzoek, geneesmiddelen en het helpen van patiënten. De investeerder wil het bedrijf winstgevend maken. De winst gaat naar de organisatie, naar nieuw onderzoek en ja, ook naar de investeerders zelf. Zij zorgen voor een modernisering van de faciliteit, verbeteren van geneesmiddelen en een noodzakelijke schaalgrootte. Zij richten zich op een lange termijn-groei om van SPP een internationale speler te maken op het gebied van plasmageneesmiddelen.
- Wat verandert er voor patiënten?
Niets. De productie en levering van plasmageneesmiddelen gaat onverminderd door.
- Wordt Nederland straks overspoeld door geneesmiddelen gemaakt uit buitenlands plasma?
Ook nu al zijn veel plasmageneesmiddelen die in Nederland verstrekt worden al gemaakt van plasma van mensen van buiten Nederland. Nederland is niet zelfvoorzienend, en de plasmamarkt is een open internationale markt. In tegenstelling tot die van de volbloed.
- Waarom stijgt de vraag naar plasma?
Er worden steeds meer toepassingen gevonden voor plasmageneesmiddelen. Met plasmageneesmiddelen kunnen dus steeds meer ziekten behandeld worden. Tegelijkertijd worden diagnoses ook steeds beter gesteld. Het gevolg? Steeds meer mensen krijgen plasmageneesmiddelen voorgeschreven. Dit zorgt voor een jaarlijkse toename van zo’n 7% van de behoefte aan plasma.
- Waarom zijn de plasmafaciliteit en daarbij de plasma-afspraken zo belangrijk?
Uiteraard ligt de jaarlijks stijgende vraag naar plasmageneesmiddelen ten grondslag aan dit antwoord. Er is meer vraag, het wordt steeds belangrijker voor de gezondheidszorg. Daarnaast speelt er een internationale dynamiek: het plasma in Europa is voor 37% afkomstig uit de Verenigde Staten. Europa onderneemt initiatieven om minder afhankelijk te zijn van Amerikaans plasma. Afhankelijkheid brengt namelijk risico’s met zich mee. Een van de initiatieven is, zelf meer plasma in Europa in te zamelen. In Nederland dragen we daar aan bij. Een plasmafaciliteit voor onder andere de Nederlandse markt zorgt voor meer regie en zekerheid in ons land.
- Wat zijn de belangrijkste afspraken die Sanquin heeft gemaakt?
Dat Sanquin Bloedbank het gedoneerde plasma aan SPP blijft leveren, die er op haar beurt plasmageneesmiddelen voor de Nederlandse markt voor terug levert. Dit is vastgelegd in een overeenkomst tussen Sanquin en SPP, waarop de minister van VWS toeziet. SPP heeft dus inspanningsverplichtingen om de Nederlandse markt te beleveren.