Dít is wat sporten met je bloed doet

Topsporters. Vol bewondering kijken we naar hun prestaties. Maar hoe boksen ze het voor elkaar? Dankzij hun bloedsomloop! 

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

De invloed van sport op je bloed en je gezondheid

Wanneer je beweegt, trekken je spieren samen en hebben ze brandstof nodig om energie te produceren. Deze brandstof, in de vorm van glucose en vetzuren, wordt door het bloed naar de spieren getransporteerd. Zuurstof is cruciaal voor het omzetten van deze brandstof in energie. Tijdens het inademen neemt je lichaam zuurstof op via de longen. Deze zuurstof wordt vervolgens door het bloed naar het hart gepompt en van daaruit naar de spieren verspreid. Hoe intensiever de beweging, hoe meer zuurstof en brandstof je spieren nodig hebben, wat betekent  dat je bloedsomloop harder moet werken.

Betere conditie, meer energie

Regelmatig bewegen verbetert de aanvoer en opname van brandstof en zuurstof in de spieren. Een efficiëntere bloedsomloop zorgt er niet alleen voor dat je algehele conditie verbetert en je meer energie krijgt, maar helpt ook je bloeddruk te verlagen en te voorkomen dat je aderen verstopt raken.

Preventie van ziekten

Regelmatig sporten vermindert het risico op tal van gezondheidsproblemen, zoals diabetes, verhoogd cholesterol, overgewicht en aderverkalking. Door te sporten verhoog je de insulinegevoeligheid, wat helpt om de bloedglucosespiegels beter te reguleren en de kans op diabetes type 2 te verminderen. Daarnaast kan lichaamsbeweging de niveaus van HDL-cholesterol verhogen (het "goede" cholesterol) en de niveaus van LDL-cholesterol verlagen (het "slechte" cholesterol), wat bijdraagt aan een gezonder hart- en vaatstelsel.

Sporten en bloed doneren

Het is belangrijk om te weten dat zwaar lichamelijk inspannen meteen na het geven van bloed niet verstandig is. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en nieuw bloed aan te maken. Licht sporten vóór het doneren van bloed is meestal geen probleem, maar zorg er wel voor dat je extra drinkt na het sporten. Intensieve inspanningen zoals bijvoorbeeld een marathon lopen vereisen meer herstel. Het wordt daarom aanbevolen om een maand voor en na dergelijke inspanningen geen bloed te doneren om je herstel- en prestatievermogen niet te verminderen.

Plasma doneren als alternatief

Voor topsporters kan het doneren van plasma een goed alternatief zijn. Bij plasmadonatie krijg je je een groot deel van je eigen rode bloedcellen terug, waardoor je lichaam sneller herstelt. Interessant is dat plasmadonatie vroeger werd gezien als bloeddoping en viel onder artikel M1 van de dopinglijst. Sinds 1 januari 2024 is er echter een uitzondering gemaakt voor het doneren van plasma bij Sanquin, waardoor ook wedstrijdsporters plasmadonor kunnen worden.

10 september 2024