Corona-antistoffen bij 93% van donors

Inmiddels heeft 93% van de donors van Sanquin antistoffen tegen het coronavirus. Dat concludeert Sanquin Research deze week in de nieuwste ronde van de studie naar de antistoffen. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen.

De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors. Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week spectaculair, met gemiddeld 5% per week. Vanaf half juni zien we ook de donors onder de 30 jaar snel stijgen. Op dit moment heeft ruim 93% van de donors bij Sanquin antistoffen. 

Sanquin gebruikt een test om verschillende corona-antistoffen te onderscheiden, om zo vast te stellen of iemand door vaccinatie of door een infectie antistoffen heeft ontwikkeld.

Belang van spreiding antistoffen

Bij de donors boven de 30 jaar lijkt inmiddels een – mooi hoog - plafond te zijn bereikt, de toename van antistoffen gaat daar nog maar met kleine stapjes. De paar procent donors zonder corona-antistoffen betreft mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en ook geen infectie hebben gehad. Bij een heel klein deel kunnen de antistoffen zijn weggezakt.

Sanquin viroloog Hans Zaaijer benadrukt het belang van een evenwichtige verspreiding van die antistoffen. “Een gemiddeld hoog percentage mensen met antistoffen betekent nog niet dat dat overal in Nederland even hoog is, en de bescherming tegen het virus overal voldoende is. Mensen zonder antistoffen lopen nog steeds risico.”

Sanquins Vinger aan de Pols studie

Wekelijks onderzoekt Sanquins Vinger aan de Pols (VAP)-studie een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op corona-antistoffen, in samenwerking met het RIVM. Het meten van antistoffen bij donors geeft inzicht in de verspreiding van COVID-19 en de mate van vaccinatie in Nederland. Sanquin doet dit in opdracht van het ministerie van VWS.

29 juli 2021