IJzersterke donors door nieuw beleid

 

Nu we ferritine meten en de frequentie van het doneren erop afstemmen, zien we bij donors minder vaak ijzertekorten en een te laag Hb.

Voor Sanquin heeft de gezondheid van de donors topprioriteit. Daarom meten we al jaren het hemoglobinegehalte (Hb) in het bloed van donors. Hemoglobine is belangrijk voor de rode bloedcellen om zuurstof door het lichaam te vervoeren. Daar is ijzer voor nodig. Sinds 2017 meten we ook de ferritinewaarde, een maat voor de ijzervoorraad in het lichaam. Als het ferritine te laag is moet de donor langer wachten voordat die weer mag doneren, om te voorkomen dat er een ijzertekort ontstaat.

Onderzoek van Sanquin heeft nu aangetoond dat dit beleid heel goed werkt. Door de tijd tussen 2 donaties te verlengen tot een half jaar of een jaar, afhankelijk van de ferritinewaarde, hebben donors minder vaak een te laag Hb of een ijzertekort. Zij hebben nu langer de tijd om hun ijzervoorraad aan te vullen voordat ze opnieuw bloed geven. Met de stapsgewijze invoering van dit beleid en extra metingen en vragenlijsten, heeft Sanquin systematisch de gevolgen van dit beleid kunnen onderzoeken.

Sanquinonderzoekers Katja van den Hurk en Amber Meulenbeld hebben dit onderzoek onlangs gepubliceerd in The Lancet. Dit toonaangevende medische tijdschrift publiceerde het artikel op Wereld Bloeddonordag. Het onderzoek heeft dan ook wereldwijde impact, want Sanquin was de eerste die op zo’n grote schaal ferritine ging meten om donatie-intervallen daarop af te stemmen. Diverse andere landen gaan nu ook het ferritine van hun donors meten. Een mooie erkenning van ons onderzoek!

Lees hier het artikel in The Lancet

14 juni 2024