Foto door Dave Pelham.
Naast haar werk bij Sanquin is Suzanne fellow bij het Amsterdamse Institute for Advanced Study (IAS), waar zij met wetenschappers uit verschillende disciplines haar onderzoek naar een hoger plan tilt. Ze pioniert op het gebied van complexiteitsdenken, en wil met haar onderzoek in de toekomst de verdere medische wetenschap vooruit helpen.
Complexe problematiek
Prematuur geboren kinderen kunnen diverse, uiteenlopende problemen hebben. Ze worden beademd, hebben infecties, of hun darmen werken niet goed. En het nog onrijpe beenmerg maakt niet altijd voldoende bloedcellen aan. Kortom, een complexe situatie. Vaak hebben deze kinderen een transfusie nodig. Suzanne brengt in kaart wanneer artsen daartoe overgaan en zet zich in voor het maken van internationale richtlijnen. Maar voldoen richtlijnen, gebaseerd op verkregen onderzoeksdata, wel voldoende? Het is een vraag die Suzanne voorlegt aan haar collega’s bij het IAS, waar ze onder andere met filosofen samenwerkt.
Maatwerk
aar onderzoek naar premature baby’s zet Suzanne daarbij in om te verkennen in hoeverre richtlijnen ook breder kunnen worden opgesteld, zodat behandelaren meer ruimte krijgen om maatwerk te leveren. “Vaak zijn richtlijnen gebaseerd op resultaten die een bepaalde mate van onzekerheid met zich meebrengen”, legt Suzanne uit. “Maar richtlijnen zijn vaak heel sturend, en in de kliniek worden ze vaak één op één opgevolgd, want dat geeft behandelaren houvast. Ik wil onderzoeken of we anders om kunnen gaan met de complexiteit van patiënten en de onzekerheid van de uitkomst van behandelingen.”
Daarvoor gebruikt ze methodes uit het zogeheten complexiteitsdenken. “De werkelijkheid waarin dokters beslissingen nemen is vaak een stuk ingewikkelder dan wat je met data kunt vangen. Zijn er methodes waarmee we die complexiteit beter kunnen beschrijven, en hoe gaan we om met alles wat we nog niet begrijpen?” Bredere richtlijnen in de zorg geeft artsen meer beslisruimte, meer mogelijkheden om gepersonaliseerde zorg te bieden, maar ook om een behandeling soms níet in te zetten. In november 2024 organiseert Suzanne een expert meeting om over dit onderwerp in gesprek te gaan met experts uit verschillende disciplines en sectoren.
Terechte prijs
De KNAW-prijs is meer dan terecht, vind Gerald de Haan, directeur Research van Sanquin. “Suzanne is in staat om te inspireren en verbinden, krijgt verschillende medische en niet-medische disciplines rond de tafel, en heeft durf om ongebaande paden in te slaan.”
Suzanne is heel blij met de ruimte die Sanquin haar geeft om haar fellowship aan het IAS te doen, en wil benadrukken dat ze in al haar projecten met ontzettend veel mensen samenwerkt, zowel binnen als buiten Sanquin, en ook veel kansen krijgt “Ik krijg daar nu een individuele prijs voor, maar eigenlijk is die een beetje voor iedereen.”
De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van €15.000,- dat door de ontvanger mag worden aangewend ten bate van de eigen onderzoekscarrière.