Op afspraak levens redden

Spontaan binnenlopen om bloed te doneren? Wacht liever op een oproep.

Soms komen donors die niet zo vaak opgeroepen worden spontaan langs om te doneren. Er is één bloedgroep waarbij we dat het vaakst zien. Benieuwd welke dat is?

Spontaan naar de bloedbank om te doneren. Omdat je al een tijd niets van ons gehoord hebt, of omdat je bij de laatste oproep niet kon en het nu toch maar even probeert. Dat is goed bedoeld, maar vaak is het zo dat je toch niet kunt doneren, bijvoorbeeld omdat er dan geen plek is. We kunnen ons voorstellen dat dit een vervelende ervaring is. Om te begrijpen waarom we op afspraak werken, is het belangrijk om te weten hoe de bloedinzameling wordt afgestemd op de vraag vanuit de ziekenhuizen. 

De bloedvoorraad: precies genoeg

Wanneer je een oproep krijgt om bloed te doneren, weet je dat jouw bloed ook echt nodig is. We berekenen het aantal donaties namelijk nauwkeurig voor de vraag vanuit ziekenhuizen. De puzzel wordt zo gelegd dat we alle patiënten van passend bloed voorzien, en tegelijkertijd zo zuinig mogelijk met donorbloed omspringen. Vooral voor de bloedplaatjes die we uit je bloed halen is dat belangrijk: die zijn maar 7 dagen houdbaar. . 

De oproep: aanmelden of afmelden 

Het aantal opgeroepen donors is dus afgestemd op de hoeveelheid bloedproducten die we leveren per bloedgroep. Heb je een oproep ontvangen? Maak dan een afspraak zodat we weten op hoeveel donors we kunnen rekenen. Als de agenda al vol is, loont het om op een later tijdstip nog eens te kijken of er plek is. We hebben op de dag zelf nog al eens te maken met afzeggingen, en die plekken komen dan weer vrij. Lukt dat niet, dan kun je je alsnog afmelden via de link in de oproepmail. Ben je opgeroepen maar kun je een keer niet? Meld je dan ook af via de link in de oproepmail, dan vragen we iemand anders. Geen oproep in je inbox? Dan is er voor jouw bloedgroep de komende tijd genoeg voorraad.

De binnenlopers 

De bloedgroep die het vaakst spontaan binnenloopt is er één die weinig voorkomt en waar ook weinig ontvangers voor zijn. 2,5% van de Nederlanders heeft deze bloedgroep, ze kunnen zelf alle andere bloedgroepen ontvangen, maar alleen aan hun eigen bloedgroep geven. Kijk maar naar het schema hieronder. Raad je het al? De bloedgroep in kwestie is AB-positief. 

In het overzicht hierboven zie je wie welke bloedgroep kan ontvangen.

Universele ontvangers en universele donors

Het AB-positieve donorbloed kan dus alleen aan mensen met AB-positief gegeven worden en niet aan andere bloedgroepen. En aan de andere kant: de 2,5% Nederlanders met AB-positief bloed kunnen wel bloed ontvangen van donors met alle andere bloedgroepen. We noemen ze daarom universele ontvangers. De ziekenhuizen kunnen dus veilig kiezen om weinig AB-positief bloed te bestellen terwijl ze toch de beste zorg kunnen geven aan patiënten met de bloedgroep AB-positief. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat donors met een AB-positieve bloedgroep bijna nooit een oproep van ons krijgen: gemiddeld eens in de twee à drie jaar. Ter vergelijking: de meest gevraagde bloedgroep is O-negatief. Die bloedgroep kan aan iedereen worden gegeven, en noemen we daarom ook wel universele donors. Zij worden dus meerdere keren per jaar gevraagd om bloed te komen geven.     

Vaker doneren? Word plasmadonor

En die betrokken donors die graag vaker willen geven, hoe kunnen die hun impact voor de patiënt vergroten? We vragen ze om over te stappen naar plasma doneren. Op die manier kunnen ze vaker bijdragen aan onmisbare zorg voor patiënten. Plasma, een onderdeel van je bloed, is hard nodig om medicijnen te kunnen maken voor mensen met zeldzame ziektes. De vraag naar plasma blijft groeien. Bij plasmadonatie is je bloedgroep niet van belang en bepaal je zelf hoe vaak je doneert. Maar of je nou plasma of bloed doneert, voor iedereen geldt: kom levens redden - op afspraak. Zien we je snel? 


Meer weten over bloedgroepen en de juiste match? Leer meer over de ABO-indeling.

12 januari 2025