Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Mag ik bloed of plasma geven (2) Over bloed (1) Plasma geven (1)
Er zijn 4 resultaten gevonden voor "waarvoor"
  • Waarvoor wordt bloed gebruikt?

    We hebben vooral bloed nodig voor mensen die tijdens een zware operatie of een ongeval bloed hebben verloren. Er zijn ook ziektes en behandelingen, zoals leukemie en chemotherapie, die het bloed of het aanmaken van bloedcellen aantast. Ook in deze gevallen heeft een patiënt bloedproducten nodig.

  • Waarvoor wordt plasma gebruikt?

    Plasma uit plasmadonaties wordt voor het grootste deel gebruikt voor de productie van plasmageneesmiddelen. Die zijn onmisbaar om patiënten met stoornissen aan hun afweer of bloedstolling te behandelen.

    Sanquin kan deze plasmageneesmiddelen niet zelf produceren. Plasmadonaties worden daarom voor het grootste deel verkocht aan een farmaceutisch bedrijf die het verwerkt tot plasmageneesmiddelen en deze beschikbaar maakt voor Nederlandse patiënten. De Nederlandse markt voor plasmageneesmiddelen is toegankelijk voor internationale, commerciële farmaceuten. Deze plasmageneesmiddelen worden zodoende tegen marktconforme, commerciële prijzen verkocht. Lees hier meer.

  • Mag ik bloed of plasma geven bij gebruik van geneesmiddelen (medicijnen)?

    Met de meeste geneesmiddelen mag je gewoon bloed geven maar er zijn een paar uitzonderingen. Vaak is het niet het middel, maar de aandoening waarvoor het middel wordt gebruikt een bezwaar donatie. Zoek dus ook de reden van gebruik op in de veelgestelde vragen. Neem altijd (de namen van) de medicijnen die je gebruikt hebt mee naar de bloedbank.
    Bij twijfel vragen wij je om contact op te nemen met de bloedbank (088-730 8686).

  • Ik ben non-binair. Kan ik mij aanmelden als donor? En kan ik bij de vraag over mijn geslacht iets anders invullen dan man of vrouw?

    Ja, je kunt je online aanmelden als donor. Helaas is het niet mogelijk om iets anders in te vullen dan man of vrouw bij de geslachtsvraag. We volgen hierin de Europese richtlijnen. 

    Aanspreekvorm 

    Wanneer het om een gewenste aanpreektitel gaat, willen we hier graag rekening mee houden in het persoonlijk contact dat we met je hebben. Op dit moment geven onze systemen helaas nog geen mogelijkheid voor om de neutrale aanspreekvorm te automatiseren. Het is daarom nog niet mogelijk om goed zichtbaar te maken en te integreren dat iemand op een genderneutrale manier aangesproken wenst te worden. Sanquin werkt aan een systeem om dit in de toekomst beter te faciliteren.

    Veiligheid voor de donor

    We begrijpen dat er een verschil kan zijn tussen het biologische geslacht en gender. En dat kiezen tussen man of vrouw voor sommige personen niet overeenkomt met hoe men zich identificeert. Voor elke donor worden de veiligheidsrisico’s ingeschat aan de hand van (geslachtelijke) fysieke kenmerken. Daarom is het belangrijk om te weten of je biologisch gezien mannelijk of vrouwelijk bent. Dat bepaalt of en hoe vaak je mag doneren. Mannen kunnen bijvoorbeeld vaker doneren dan vrouwen, omdat het mannelijk lichaam sneller herstelt van een donatie. Ook het bloedvolume wordt bij mannen en vrouwen anders berekend. 

    Veiligheid voor de ontvanger 

    Daarnaast is dit onderscheid belangrijk voor de veiligheid van de ontvanger van het bloedproduct. Als je zwanger bent of zwanger bent geweest, kan het zijn dat in jouw bloed bepaalde antistoffen voorkomen. Die antistoffen kunnen riskant zijn voor de patiënt die jouw bloed ontvangt. Hier wordt rekening mee gehouden met de soorten donaties waarvoor je in aanmerking komt. 

    Wereldwijd thema 

    We beseffen dat dit een gevoelig onderwerp is waarbij mensen zich buitengesloten kunnen voelen. We werken dan ook hard aan dit thema, samen met bloedbanken over de hele wereld. Zodra internationaal overeenstemming is gevonden – natuurlijk met behoud van veiligheid voor donor én patiënt – kunnen wij ons beleid aanpassen. Tot die tijd is het niet mogelijk om iets anders dan man of vrouw in te vullen als je je aanmeldt als donor. 

    Transgender donors

    Voor transgender donors houden we het geslacht aan dat in het paspoort staat. Er is beoordeeld dat dit beleid veilig is voor zowel de donor zelf als voor de ontvanger van het bloedproduct.