Over Sanquin en bloed- en plasmadonorschap

In Nederland zorgt Sanquin voor de bloedvoorziening. Dat doen we samen met onze donors voor een beter leven van de patiënt. Op deze pagina lees je meer over Sanquin, het belang van bloed en plasma en wat het inhoudt om bloed- of plasmadonor te zijn.

Wat is Sanquin?

Sanquin is een not-for-profit organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, houdt Sanquin zich bezig met het verrichten van onderzoek en het verzorgen van onderwijs.

Wij helpen ruim 100.000 patiënten per jaar en dragen met onze producten, diensten, technologie en doelgerichte medicatie bij aan de kwaliteit van leven van mensen. Onze missie is: “samen met de donor voor een beter leven van de patiënt.”

Bloed en plasma

Samen met ruim 400.000 donors redden of verbeteren we de levens van duizenden patiënten. Bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Een patiënt krijgt alleen het bestanddeel dat hij nodig heeft. Naast bloeddonaties, zijn er daarom ook andere soorten donaties, zoals plasma en bloedplaatjes.

  • Bloed doneren: Bloed is van levensbelang voor bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van een verkeersongeval, vrouwen na een zware bevalling en te vroeg geboren baby's.

    • Bloeddonors worden opgeroepen te komen doneren zodra hun bloedgroep nodig is. Voor mannen is dat maximaal 5 keer per jaar, vrouwen kunnen maximaal drie keer per jaar worden opgeroepen. (De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen langer, vanwege een kleinere ijzervoorraad.)

    • Bloed afnemen zelf duurt 10 minuten. Tijdens je afspraak worden ook medische vragen gesteld en wordt een medische keuring gedaan. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Binnen een uurtje sta je weer buiten.
  • Plasma doneren: Plasmadonors doneren alleen plasma, dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. Plasma wordt toegediend aan patiënten met brandwonden of zeer groot bloedverlies. Ook wordt plasma gebruikt als grondstof voor levensverbeterende of levensreddende medicijnen voor ruim 100 ziektes en aandoeningen, zoals bij bloedstollingstoornissen en auto-immuunziektes.

    • Plasma afnemen duurt zo'n 30 à 45 minuten. Tijdens je afspraak worden ook medische vragen gesteld en wordt een medische keuring gedaan. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Met een dik uur sta je weer buiten.

Donors van Sanquin doneren hun bloed of plasma bij één van de Sanquin bloedbanken. Sanquin heeft vaste en mobiele afnamelocaties door het hele land. Donors kiezen zelf bij welke locatie ze willen doneren. Bijvoorbeeld dichtbij huis of hun werk.

Word ook bloed- of plasmadonor en red levens

Misschien ben je nog nooit gevraagd om bloed of plasma te doneren, of is het nooit bij je opgekomen. Daarom attenderen we je graag op het belang van bloed- en plasmadonorschap.

Er is altijd vers bloed nodig! Want bloed is beperkt houdbaar. Ook verwelkomen we graag nieuwe donors, omdat sommige donors niet meer mogen doneren als ze bijvoorbeeld ziek of zwanger zijn of een bepaalde leeftijd bereiken (doneren mag tot 80 jaar). Of ze kunnen niet meer doneren door verhuizing of gewijzigde persoonlijke omstandigheden.

Join the club: als donor red je levens! 

4 goede redenen om ook donor bij Sanquin te worden:

  • Levens redden: Één op de vier mensen heeft ooit bloed of plasma nodig om te overleven, te herstellen of ziekte te voorkomen. Als donor heb je een grote impact op het leven van bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van verkeersongelukken en vrouwen én baby’s na een zware bevalling;
  • Persoonlijke voldoening: Bloed of plasma doneren betekent iets goeds doen voor en ander. De wetenschap dat je een positieve impact hebt op het leven van anderen, kan erg bevredigend zijn;
  • Gezondheidscontrole: Als donor krijg je met elke donatie een korte medische keuring, waarin we o.a. je bloeddruk en hemoglobinegehalte in je bloed meten. Ook testen we bij elke donatie je bloed op infectieziekten. Het is mooi meegenomen dat je als donor regelmatig inzicht krijgt in je eigen gezondheid;
  • Bloedvoorraad op peil houden: In geval van rampen en noodsituaties is er vaak een acute behoefte aan bloed. Door regelmatig bloed te doneren, draag je bij aan de voorraad bloed die beschikbaar is om snel te reageren op noodsituaties en zorg te bieden aan mensen in nood.

 

Bloeddonor Anoek

“Ik werk en studeer, dus er blijft weinig tijd over voor vrijwilligerswerk. Bloed geven kost me hooguit een paar uur per jaar terwijl ik daarmee misschien wel een leven red.”

Patiënt Ronald

“Tijdens mijn uitzending in Afghanistan verloor ik mijn benen door een bom. Zonder de 129 zakken bloed van Sanquin had ik dit niet kunnen navertellen.”

Patiënt Marit

“Onze 5-jarige dochter had een niertumor en kreeg bij elke chemo een bloedtransfusie, omdat ze zelf te weinig bloed aanmaakte. Zonder donorbloed was ze nog veel zieker geweest.”

Plasmadonor René

“Toen ik corona kreeg, heb ik plasma met antistoffen erin gedoneerd. Plasma is sowieso broodnodig, dus ik ga er mooi mee verder. Ook als ik geen antistoffen meer heb. Doneren kost je maar een uurtje.”

Patiënt Jethro

“Mijn 15-jarige zoon Jethro heeft een afweerstoornis. Een wekelijks infuus met antistoffen afkomstig uit donorplasma houdt hem op de been. Zonder donors is er voor hem geen medicijn.”

Veiligheid voor jou en de patiënt 

Soms is bloed geven minder geschikt voor jou of de patiënt die je bloed ontvangt. Als je bijvoorbeeld infectieziekten in je bloed hebt, kan dat de patiënt nog zieker maken.

Daarom zijn er eisen om doneren veilig te houden. De belangrijkste komen voorbij tijdens je online aanmelding als donor. De rest bespreken we bij je eerste afspraak.

Lees alle donatie-eisen

Meestgestelde vragen

  • Mag ik doneren als ik medicijnen gebruik?

    Met de meeste medicijnen mag je gewoon doneren, maar er zijn uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld geen bloed geven bij het gebruik van: acitretine (Neotigason), dutasteride (Avodart, Combodart), finasteride (Propecia, Proscar) of isotretinoïne (Curacne, Roaccutane). Bel ons op 088-730 8686 als je vragen hebt over andere medicijnen.

  • Mag ik doneren als ik in het buitenland ben geweest?

    Je kunt in het buitenland een infectieziekte hebben opgelopen. Daarom is er een wachtperiode waarin je even niet mag doneren. Afhankelijk van waar je op reis bent geweest, kan de wachtperiode oplopen tot 6 maanden. Doe de donatiecheck om te zien of je moet wachten met doneren.

    Als je tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, Kanaaleilanden, Eiland Man) hebt verbleven, kun je geen bloed- of plasmadonor zijn. Dit in verband met de ziekte Creutzfeldt-Jakob.

  • Mag ik doneren als ik rook?

    Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.

  • Mag ik doneren als ik alcohol drink?

    Ja, je mag doneren zodra je weer nuchter bent. Drink geen alcohol in de eerste paar uur na je donatie. Je kunt anders duizelig worden. Heb je een alcoholverslaving? Dan mag je geen donor worden.

  • Mag ik doneren na het gebruik van drugs?

    Als je cocaïne hebt gesnoven, moet je 4 maanden wachten met doneren. Bij andere drugs mag je doneren zodra je weer nuchter en fit bent. Als je drugsverslaafd bent of ooit drugs hebt gespoten, mag je helaas geen donor worden, omdat dit een gevaar vormt voor de veiligheid van de patiënt.

  • Mag ik doneren na seks?

    Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Dat gebeurt via bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht. Soms merk je daar niets van, maar kun je het wel overdragen. Daarom testen we je gedoneerde bloed altijd op de 5 bloedoverdraagbare ziekten: hepatitis B, hepatitis C, hepatitis E (niet bij plasmadonatie), syfilis en hiv. Heb je een risico gelopen op een seksueel overdraagbare infectieziekte? Dan vragen we je tijdelijk niet te doneren. Bel ons om te overleggen op 088-730 8686. Neem ook contact met ons op als je ontdekt dat je in het verleden risico hebt gelopen op een soa (bijvoorbeeld door waarschuwing van een ex-partner). Lees alle regels op de pagina Alles over doneren en seks.

  • Mag ik doneren als ik fysiek werk heb?

    Als je een beroep of hobby uitoefent waarbij flauwvallen een ernstig gevaar voor jou of anderen betekent, adviseren wij je na het doneren minimaal 12 uur te wachten voordat je het beroep of de hobby weer gaat uitoefenen. Enkele voorbeelden zijn: brandweerman, piloot, duiker, glazenwasser, dakdekker, treinmachinist, buschauffeur en kraandrijver.

  • Kan ik sporten voor of na het doneren?

    Licht sporten (bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen en yoga) voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar, maar zorg wel dat je extra goed drinkt na het sporten. Intensief sporten (bijvoorbeeld voetballen, hardlopen en wielrennen) vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.

    Vermijd op de dag van donatie om kracht te zetten met de arm waarin geprikt is. Het wondje van de naald kan namelijk weer open gaan, waardoor je een nabloeding of een (soms pijnlijke) blauwe plek kunt krijgen.

    Een bloeddonatie kan invloed hebben op de sportprestaties. Door een donatie daalt het hemoglobinegehalte. Hemoglobine (Hb) is belangrijk voor het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Veel personen merken na donatie geen verschil in hun sportprestaties. Het verschil in inspanningsvermogen kan wel merkbaar zijn wanneer je topsport of duursport beoefent en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd). Het is dan verstandig om geen bloed te geven in de maand ervoor. Je hemoglobinegehalte heeft namelijk een aantal weken nodig om op het oude niveau te komen. Ook in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon of wandelvierdaagse, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.

    Het geven van plasma zou voor het Hb-gehalte een goed alternatief kunnen zijn, omdat je bij een plasmadonatie de rode bloedcellen terugkrijgt en daardoor het Hb-gehalte bij een plasmadonatie nauwelijks daalt. Maar ook bij plasmadonatie gelden bovenstaande adviezen over het vochtverlies.

  • Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?
    • Neem altijd je identiteitsbewijs (rijbewijs, ID of paspoort) mee naar de bloedbank. Een kopie of foto ervan is niet geldig. Zonder geldig ID kun je niet gekeurd worden en niet doneren. 
    • Gebruik je medicijnen? Neem dan ook een lijst van je medicatie mee. 


     

Word donor in 3 stappen

Wil jij samen met bijna 400.000 andere donors levens redden? We kunnen niet wachten.

1. Online aanmelden
Meld je online aan in 5 minuten en maak een afspraak bij jou in de buurt.

2. Medische check
Bij de eerste afspraak onderzoeken we in een uur je Hb-waarde en bloeddruk. Ook nemen we bloed af om te testen op infectieziekten en om je bloedgroep te bepalen. Je doneert niet.

3. Eerste oproep
Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, mag de vlag uit. Je bent officieel donor! Zodra je bloed nodig is, ontvang je een oproep voor je eerste donatie.

Sanquin en Kaartje2go

In samenwerking met Kaartje2go heeft Sanquin een eigen kaartencollectie ontworpen. De kaartencollectie is exclusief verkrijgbaar bij Kaartje2go. Voor elke verstuurde kaart doneert Kaartje2go aan het Sanquin Research Fund. Dit fonds zamelt geld in voor levensreddend onderzoek naar bloed en bloedziekten. 

Nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.