B-lymfocyten, T-lymfocyten en natural killer cells
Er zijn 3 soorten lymfocyten:
- B-lymfocyten, zij produceren vooral antistoffen.
- T-lymfocyten, zij zetten de B-cellen aan het werk en bestrijden cellen die besmet zijn met een virus of infectie.
- Natural killer cells zijn grote lymfocyten die zich vooral bezighouden met het doden van cellen waar iets mee is.
Functie van lymfocyten uitgebreider uitgelegd
Ieder soort lymfocyt heeft dus een eigen functie in het immuunsysteem. B-cellen produceren antistoffen. T-cellen zetten de B-cellen aan het werk en bestrijden cellen die besmet zijn met een micro-organisme. T-cellen kunnen ook kankercellen doden. En ze hebben een belangrijke geheugenfunctie. Zo herkennen ze infecties, waardoor het lichaam bij een nieuwe infectie sneller kan ingrijpen. Om deze reden kregen de T-cellen veel aandacht bij de bestrijding van het coronavirus.
Natural killer cells (NK-cellen) zijn grote lymfocyten die cellen doden waar iets mis mee is. De NK-cellen zijn steeds op zoek naar cellen die beschadigd zijn. Als ze zulke cellen tijdens het scannen tegenkomen, doden ze deze met specifieke enzymen.
Wat als lymfocytenwaarde laag is?
Een gezonde lymfocytenwaarde ligt tussen de 1 en 4 miljard lymfocyten per liter bloed. Dit noemen ze ook wel de lymfocyten normaalwaarde. Als je onder de normaalwaarde zit, is je lymfocytenwaarde verlaagd en dit heet ook wel lymfopenie. Een lage waarde kan komen door infecties, auto-immuunziekten en vormen van kanker. Of door sommige medicijnen. Maar ook ondervoeding of een verminderde opname van voedingsstoffen in je darmen (bijvoorbeeld door een chronische darmziekte) leiden tot lymfopenie.
Wat als de waarde van lymfocyten hoog is?
Ligt de waarde van jouw lymfocyten boven de 4 miljard per liter bloed? Dan heb je een verhoogde lymfocytenwaarde. En dit kan betekenen dat je een bacteriële of virusinfectie hebt. Ze noemen een te hoog gehalte lymfocyten ook wel lymfocytose. De verhoogde waarde geeft zelf geen symptomen. Als een stevige infectie zorgt voor de verhoogde waarde van lymfocyten, dan kan je symptomen als koorts, rillingen en hoesten krijgen. Naast infecties kunnen bij specifieke typen bloedkanker je hoeveelheid lymfocyten ook te hoog zijn.
Bloedonderzoek lymfocyten
Om erachter te komen of jij teveel of te weinig lymfocyten in je bloed hebt, vraagt een arts vaak een bloedonderzoek aan. Hiermee kan de arts bepaalde diagnoses uitsluiten of bevestigen. Wij meten het gehalte van lymfocyten niet bij onze donors.
Lymfocyten en bloeddonatie
Als je bloed doneert, scheiden we het bloed in rode bloedcellen, bloedplaatjes, witte bloedcellen en plasma. Leukocyten (witte bloedcellen) worden bij een transfusie niet gedoneerd, omdat de ontvanger er afweerstoffen tegen gaat aanmaken en er koorts van kan krijgen. Wel gebruiken we ze om levensreddende medicijnen te ontwikkelen.