Meten is weten
Met onze Vinger aan de Pols-studie onderzochten we afgelopen jaar wekelijks een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op corona-antistoffen. Het ging hier om anonieme metingen en we konden dus niet herleiden bij welke donors deze meting was gedaan. Wie weet zat een monster van jouw donatie bij een van die steekproeven! Het onderzoek deden we in opdracht van het ministerie van VWS en het RIVM. Omdat geleidelijk aan steeds meer mensen gevaccineerd werden, zijn we half augustus 2021 gestopt met het onderzoek. Op dat moment troffen we bij maar liefst 95 procent van de bloed- en plasmadonors antistoffen tegen corona aan.
We zijn er best trots op dat we samen met onze donors hebben kunnen bijdragen aan beter inzicht in de verspreiding van COVID-19 en de mate van vaccinatie in Nederland.
De avondklok
Kwam-ie er nou wel of niet? En hoe laat zou hij ingaan? Op 23 januari werd hij dan toch ingevoerd: de avondklok. Vanaf 21.00 uur mocht niemand meer op straat (uitzonderingen daargelaten). Dat betekende dat wij de openingstijden van onze bloedbanken ook moesten aanpassen. Uiterlijk om 20.00 uur gingen de deuren dicht, de laatste donors konden om 19.30 uur binnenlopen. Vervelend, aangezien veel donors normaal graag ’s avonds langskomen. We vroegen iedereen om zo veel mogelijk ’s ochtends en ’s middags te komen en vervroegden de middagopeningen met een half uur. Bedankt nog voor jouw begrip daarvoor!
Gelukkig mocht Sanquin bij de lockdown vanaf 28 november – waarbij de meeste sectoren tussen 17.00 uur en 5.00 uur dicht moesten – wél open blijven. We zijn een essentiële medische dienstverlening; jouw donorbloed blijft altijd hard nodig.
Ook zaterdag open
“Ik wil graag op zaterdag kunnen doneren” was een veelgehoorde wens van plasmadonors. Gelukkig konden we vanaf 20 februari 2021 gehoor geven aan die wens. Meerdere vaste locaties openen sindsdien eens in de vier weken op zaterdag hun deuren. Fijn voor de donor en belangrijk vanwege de stijgende behoefte aan plasmageneesmiddelen.
Meer mensen welkom
Ook fijn voor een grote groep donors in spe zijn de steeds ruimere toelatingsregels voor mannen die seks hebben met mannen (MSM genoemd). Aanvankelijk mochten MSM nooit doneren vanwege een verhoogd risico voor deze groep op een bloedoverdraagbare infectie. In de loop der jaren is dat verruimd; zo mochten MSM vanaf juli 2019 wel bloed doneren – en vanaf eind 2020 ook plasma – als het laatste seksuele contact langer dan 4 maanden geleden was. In 2021 hebben we nog een stap verder kunnen gaan: sinds 1 september mogen mannen in een duurzame, monogame homoseksuele relatie bloeddonor worden. Deze verruiming is mogelijk doordat we – dankzij wetenschappelijk onderzoek – een steeds betere inschatting kunnen maken van de risico’s.
Vliegend bloed
Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een drone met een zakje levensreddend bloed! Dat beeld wordt straks misschien werkelijkheid. In 2021 hebben we namelijk samen met de ANWB en PostNL een aantal testvluchten met drones uitgevoerd. Het idee erachter is dat bloed en geneesmiddelen die met spoed nodig zijn voor patiënten, soms beter door de lucht vervoerd kunnen worden. Over de weg is er meer risico op vertraging door bijvoorbeeld files. De techniek en de regelgeving rondom het vervoer van bloed met drones moeten nog verder ontwikkeld worden. Maar wie weet vliegt jouw bloed in de toekomst door de lucht om het leven van een patiënt te redden!
MijnOproep: nooit meer wachten
Je hebt misschien wel eens meegemaakt bij je eigen bloedbank dat je lang moest wachten vóór je kon plaatsnemen op een afnamestoel. Soms komen nou eenmaal te veel mensen op hetzelfde moment doneren. In 2021 hebben we daarom voor steeds meer locaties MijnOproep ingevoerd: een digitaal oproepsysteem waarbij je thuis een e-mail ontvangt en zelf een tijdslot van een half uur kiest om langs te komen bij de bloedbank. Zo komen er nooit te veel mensen op hetzelfde moment, hoef jij niet meer te wachten en kunnen wij de bloedinzameling beter afstemmen op de vraag in ziekenhuizen. Win-win dus!
Samen doneren
Sanquin is altijd nieuwsgierig naar nieuwe concepten rondom doneren, zeker als dat meer donors oplevert. Een groep jongeren van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Almere benaderde ons of ze misschien als groep plasma konden doneren. Samen met een vriend of collega gaan kan soms nét dat duwtje in de rug zijn om van de bank af te komen. En dus kwam in augustus 2021 de mobiele bloedbank langs bij hun moskee. 85 nieuwe plasmadonors werden gekeurd, die voortaan in drie groepen doneren bij een bloedbank in de buurt. We onderzoeken inmiddels of we vaker het groepsgeven kunnen organiseren voor verenigingen en organisaties.
Beter contact met de donor
Donors zijn het hart van de bloedvoorziening. Om de band te verstevigen en meer donors – vooral plasmadonors – aan te trekken, heeft Sanquin in 2021 nieuwe plannen gemaakt. We willen dat donors Sanquin meer gaan waarderen en vaker willen komen doneren. Dat doen we ten eerste door het contact prettiger en meer bijtijds te maken. De bloedbanken krijgen een facelift, zodat donors meer gastvrijheid ervaren. We communiceren wat vaker en meer op maat. We sturen bijvoorbeeld een extra e-mailbericht naar plasmadonors om te helpen herinneren aan hun afspraak.
Daarnaast willen we donors iets teruggeven in ruil voor hun bijzondere gift. Zo kunnen donors die dat willen, binnenkort hun gezondheid door Sanquin laten monitoren. Bijvoorbeeld door via hun bloed te laten onderzoeken of ze een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziektes, immuunproblemen of kanker hebben. Zo hopen we gezondheidsproblemen te voorkomen voordat ze zich voordoen. Zodra er meer bekend is, zullen we je hierover informeren.
Tot volgend jaar!
Naar verwachting heeft ook 2022 veel mooie ontwikkelingen voor de Nederlandse bloedvoorziening in petto. Voor nu wensen we je heel fijne feestdagen en een bijzonder gelukkig Nieuwjaar. We hopen je in 2022 weer in goede gezondheid op een van onze bloedbanken te zien!