“Er zijn vele wegen naar Rome, besef ik steeds meer”
Wil je je leven lang met plezier blijven werken en jezelf ontwikkelen, dan is het belangrijk om regelmatig nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dat is niet alleen een kwestie van toevallig ergens inrollen of hopen dat een mooie kans jouw pad kruist. Je kunt je loopbaan voor een groot deel zelf sturen. Dat laat bijvoorbeeld onze collega Angelita Gharbharan zien; 22 is ze pas, en door haar keuzes en doorzettingsvermogen is ze al bijna daar waar ze wil zijn: werken met kinderpatiënten.
Wil je net als Angelita ook werken bij Sanquin? Check onze vacatures!
“Als klein meisje ging ik vaak mee naar het ziekenhuis met mijn vader, die nierpatiënt is en drie keer per week moet dialyseren”, begint Angelita. “Ik raakte heel geïnteresseerd in de medische wereld en leerde over het belang van donorbloed. Ik was vastbesloten om zelf ook donor te worden zodra ik achttien werd, wat ik inderdaad deed. Net zo vastbesloten was ik om kinderarts te worden, maar helaas kwam ik ondanks m’n vwo-diploma niet door de strenge selectieprocedure voor de studie geneeskunde.”
Na het verwerken van deze teleurstelling ging Angelita via een uitzendbureau aan de slag bij de Donor Informatielijn (DIL) van Sanquin. “Ik kende als bloeddonor Sanquin al en vond het een mooie organisatie die belangrijk werk doet. Het bleek heel leuk om als medewerker van binnenuit te zien hoe de bloedvoorziening werkt en wat er met de donaties gebeurt.”
Naar de Powerbank
Helaas hoorde Angelita al na een half jaar dat de DIL door een reorganisatie uitbesteed werd aan een externe partij en raakte ze haar werk weer kwijt. “Ik solliciteerde nog als afnamemedewerker op de bloedbank, maar werd niet aangenomen omdat ik te weinig ervaring had.” Dus besloot ze meer ervaring op te doen en ging ze werken bij een diagnostisch laboratorium. “Daar werd ik aangenomen omdat ik bij de DIL van Sanquin had gewerkt. Ik nam bij dit laboratorium bloed af bij patiënten, zowel op de poli als bij huisbezoeken. Maar ik wist dat ik terug wilde naar Sanquin; op mijn nieuwe plek vond ik de werkdruk heel hoog en had ik weinig vrijheid.” Anderhalf jaar later solliciteerde ze opnieuw bij Sanquin, als specialist bloedinzameling op de Powerbank in Utrecht. “Door de combinatie van mijn DIL- en laboratoriumervaring – met name de huisbezoeken – werd ik deze keer wél aangenomen.”
“Ik ben bij de Powerbank enorm gegroeid in mijn werk, want je krijgt de ruimte om te laten zien wat je kunt”
Robots beheren
“Het leuke aan de Powerbank is dat het een beetje pionierswerk is”, zegt Angelita. “Het is een nieuwe locatie waar Sanquin alleen plasma afneemt. Ik ben daar enorm gegroeid in mijn werk, want je krijgt de ruimte om te laten zien wat je kunt. Zo hebben we als enige locatie robots in gebruik die beheerd moeten worden. Daar is geen aparte functie voor, dat moet iemand er gewoon bij doen naast het dagelijks werk. ‘Ik doe het wel’, bood ik aan, want ik vind het leuk om met techniek te werken. Bovendien wilde ik graag wat meer uitdaging in mijn werkzaamheden.
Na een jaar op de Powerbank solliciteerde ik op een vacature bij het Bijzondere Afname Team van Sanquin, het BAT. Helaas werd ik opnieuw vanwege te weinig ervaring afgewezen. Jammer, maar ik had het bij de Powerbank verder prima naar mijn zin in een ontzettend leuk team. Wel zei ik tegen mijn teamleider: ‘Als ik extra werkzaamheden kan doen, laat je het me weten?’”
Leuke aanvulling
Die extra werkzaamheden dienden zich aan toen er bij de Powerbank wegens een reorganisatie mensen opgeleid moesten worden om alle apparatuur op de locatie te beheren. Angelita solliciteerde meteen voor de nieuwe functie van apparatuurbeheerder. “Daarbij zorg je dat het onderhoud en de eventuele reparaties worden uitgevoerd en geef je trainingen aan medewerkers om met de apparatuur om te gaan. Het leek me een leuke aanvulling op mijn werk als specialist bloedinzameling.” Bovendien deed ze weer nuttige ervaring op met nieuwe werkzaamheden, zoals het trainen van mensen.
Toch bleef het Angelita’s droom om met patiënten te werken. Dus toen er anderhalf jaar later opnieuw een vacature vrijkwam bij het BAT, moedigden haar collega’s haar aan om weer te solliciteren. “Ik had zelf het idee al een beetje laten varen”, bekent Angelita. “Maar mijn collega’s zeiden: ‘Nee, jij kúnt dit!’ Dus ging ik ervoor, en werd ik aangenomen! Deze keer had ik wél genoeg ervaring, mijn extra taak als apparatuurbeheerder zagen ze als een plus.”
Afereses bij kinderen
Sinds mei 2024 wordt Angelita opgeleid binnen het BAT om therapeutische afereses uit te voeren bij patiënten. “Therapeutische afereses zijn complexe procedures waarbij je bepaalde bestanddelen van het bloed verwijdert en soms vervangt door gezonde donorbestanddelen. Je bent meestal met 1 patiënt per dag bezig. De procedures doen mij vaak denken aan de nierdialyses die mijn vader ondergaat. Dat maakt het werk voor mij nog specialer en belangrijker. Bij het BAT komt echt alles voor mij samen: ik werk in de wereld van de bloedvoorziening én met patiënten én het is uitdagend werk waar ik mijn tanden in kan zetten. Bovendien word ik straks, als ik met de algemene BAT-opleiding klaar ben, getraind in het uitvoeren van afereses bij kinderen. Dan werk ik met kinderpatiënten en dat is wat ik vroeger al wilde, toen ik nog hoopte arts te worden. Ik besef steeds meer dat er vele wegen naar Rome leiden. ”
“Ik heb niet opgegeven als ik ‘nee’ te horen kreeg”
Niet opgegeven
Ziet ze het als mazzel dat ze nu op deze plek zit? Angelita: “Ik heb zeker een engeltje op mijn schouders. Maar ik heb er ook gewoon hard voor gewerkt. Ik heb niet opgegeven als ik ‘nee’ te horen kreeg en ik ben heel leergierig. Als ik merk dat ik niets meer leer, zoek ik een nieuwe uitdaging. Natuurlijk moet je daarbij wel de ruimte krijgen van je leidinggevende. Net als ik bij de Powerbank.” Ze hoopt dat haar verhaal anderen inspireert om ook kansen te pakken. “Er is zo veel mogelijk als je er een beetje moeite voor doet. Zeker bij Sanquin.”
Loopbaantips van Angelita:
- Spreek je verlangens uit tegen je leidinggevende. Die kan meedenken en je bijvoorbeeld extra taken geven.
- Durf te investeren in extra werkzaamheden, ook als je daar niet extra voor betaald krijgt.
- Neem zelf het initiatief, pak dingen proactief op.