Chaitiramisu met peer en pistachenoten

Deze unieke versie van tiramisu maakt gebruik van chai in plaats van koffie, wat zorgt voor een warmere en kruidige smaak. De combinatie van peer, pistachenoten en ricotta maakt dit nagerecht niet alleen een genot voor je smaakpapillen, maar ook een bron van ijzer. Het is een heerlijke en verrassende twist op het klassieke recept, perfect voor een feestelijk moment of als afsluiter van een diner.

2 personen | nagerecht | 310 kcal

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 10 gram vanillesuiker
  • 20 gram (glutenvrije) havermeel
  • 1 mespunt bakpoeder
  • Koek- of speculaaskruiden
  • 150 ml water
  • 1 zakje chai thee
  • 1 peer
  • ½ theelepel amandelaroma
  • 1 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 50 gram ricotta
  • 150 gram magere vanillekwark zonder toegevoegd suiker
  • 15 gram ongezouten pistachenoten

Bereiding 

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Splits het ei. Klop het eiwit met de helft van de vanillesuiker in een vetvrije kom stijf. Klop het eigeel met de overige vanillesuiker schuimig.
  3. Spatel de eigeelmassa voorzichtig door het eiwit. Meng het havermeel, bakpoeder en speculaaskruiden en zeef dit mengsel. Voeg het meelmengsel voorzichtig toe aan de eimassa.
  4. Leg bakpapier op een bakplaat en strijk het deeg ongeveer ½-1 cm dik uit. Bak het biscuit 20-30 minuten gaar en goudgeel. Laat afkoelen op een rooster.
  5. Snijd het biscuit in repen die horizontaal in het glas passen en bewaar de restjes.
  6. Breng in een pan het water aan de kook en voeg het theezakje toe. Was de peer, halveer deze, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
  7. Doe de peer, amandelaroma en ahornsiroop in de pan met de thee en laat kort opkoken. Laat de peer afkoelen in de siroop.
  8. Klop de ricotta op en meng deze met de vanillekwark.
  9. Kies per portie een glas om het nagerecht in te serveren. Dip de biscuit kort in de siroop en leg de helft op de bodem van het glas. Gebruik de restjes biscuit om de gaten op te vullen. Leg de helft van de peer op de biscuit en verdeel de helft van de ricottacrème over de peer. Herhaal dit met de rest van de biscuit, peer en crème.
  10. Laat de tiramisu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast, of maak het een dag van tevoren.
  11. Hak de pistachenoten fijn en serveer de tiramisu met de achtergehouden plakjes peer en pistachenoten.